Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boravite li dosta na suncu?

Dobivate li dovoljno D vitamina? Ovih 5 simptoma pokazuje mogući manjak

Sunce
Thinkstock
03.11.2023.
u 14:30

Često ste bolesni? To, kao i bol u kostima i mišićima može biti znak da nemate dovoljno D vitamina.

Prema američkom Nacionalnom institutu zdravlja, D vitamin je ključan za nekoliko tjelesnih funkcija, a najodgovorniji je za pomoć tijelu da apsorbira kalcij koji je neophodan za rast i razvoj kostiju. Također, D vitamin igra i važnu ulogu u imunološkom sustavu i živčanom sustavu, a naša ga tijela crpe iz Sunca, hrane i dodataka prehrani. Ipak, neke studije pokazuju da otprilike 35% stanovništva ima manjak D vitamina. “U SAD-u npr. manjak D vitamina ima više od jedne na četiri odrasle osobe”, rekla je za The Post pedijatrijska dijetetičarka iz Tennesseeja, Arielle Lebovitz, stručnjakinja za obrazovanje o hrani i osnivačica Kid Food Explorers. “Naša tijela sunčevu svjetlost pretvaraju u D vitamin, no u zadnje vrijeme ljudi koriste više krema za sunčanje i više vremena provode u zatvorenom prostoru. Isto tako, mnogi i žive u područjima bez puno sunca i u gradovima s visokim količinama zagađenja pa im je teže zadovoljiti svoje dnevne potrebe za D vitaminom” objasnila je Lebovitz dodavši i da su najvećem riziku od nedostatka vitamina D izloženi stariji i pretili ljudi, korisnici domova za njegu i hospitalizirani pacijenti, a ovo je nekoliko pokazatelja da bi vam razine D vitamina mogle biti preniske:

Često ste bolesni

D vitamin igra sastavnu ulogu u balansiranju imunološkog sustava i može pomoći u prevenciji prehlade ili gripe. "Ako je osoba stalno bolesna i pogađaju je i najobičnije prehlade, te svake sezone dobije gripu, moguće je da ima manjak D vitamina što povećava osjetljivost na infekcije.

Osjećate neobjašnjivu bol u mišićima i/ili kostima 

Budući da D vitamin igra važnu ulogu u zdravlju kostiju, mišića i živaca, bol također može biti znak upozorenja da ga ne dobivate dovoljno. "Uobičajeni znakovi nedostatka D vitamina mogu uključivati bolove u kostima i grčeve mišića", objasnila je Lebovitz. Nedostatak D vitamin također može uzrokovati osteoporozu, bolest koja slabi kosti i zbog koje kosti postaju porozne i lomljive. 

Imate loše oralno zdravlje

Nedostatak D vitamina može uzrokovati probleme u ustima poput karijesa, gingivitisa i parodontne bolesti, kaže Lebovitz. "Oralno zdravlje povezano je s cjelokupnim zdravljem i utjecajem D vitamina na kalcij, a modulacija imunološkog sustava pomaže u sprječavanju karijesa i bolesti desni".

Imate probleme s mentalnim zdravljem i nisku razinu energije

"Još jedan uobičajeni simptom nedostatka D vitamina su umor i depresijom", rekla je Lebovitz, a studija iz 2020. objavljena u National Library of Medicine potvrđuje je da suplementacija D vitaminom smanjuje negativne emocije i umanjuje šanse oboljenja od depresivnog poremećaja.

Mučite se s gubitkom težine

"Poteškoće s gubitkom težine također mogu ukazivati na nedostatak D vitamina", kaže Lebovitz i objašnjava da ljudi s većom težinom i s više masnog tkiva imaju veću vjerojatnost da im manjka vitamina, a skloniji su i upalnim procesima. "Osim iz dodataka i sunca, D vitamin se može dobiti iz hrane, a ako mislite da vam ga manjka, na jelovnik češće uvrstite ribu poput pastrve, lososa i tune, gljive, žumanjke jajeta i goveđu jetru", savjetuje liječnica.

Voda nije uvijek najbolji način za hidrataciju organizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije