Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija upozorava

Djecu ne smijete voziti na prednjim sjedalima i na stražnjim bez pojasa

Poštujte naše znakove
Foto: MUP
1/3
01.09.2013.
u 12:00

Zastrašujući su podaci koji pokazuju koliko se djece svih uzrasta prevozi u vozilima roditelja, a da, u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima, nisu osigurana od mogućeg stradavanja.

Od 1995. godine policija tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi akciju Poštujte naše znakove, kojom se, kako je već svima zasigurno poznato, želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu - djecu, ali i odrasle, prvenstveno vozače raznih prometala, još jednom podsjetiti da uvijek paze na njih.

S početkom nove školske godine više je djece sudionika u prometu, a posebice prvašići tek počinju učiti prometnu kulturu i prometne propise, zaigrani su i skoro potpuno nesvjesni opasnosti koje na njih vrebaju na prometnicama. Sotga je potreban poseban oprez kako bi spriječile nezgode ili čak tragedije.

Tako je 1994. godine u prometu poginulo 57 djece, godinu dana kasnije njih 52, dok je prošle godine na našim prometnicama smrtno stradalo desetero mališana. Unatoč ovim pozitivnim pomacima, na hrvatskim je prometnicama unazad deset godina poginulo 216 mališana, a ozlijeđeno ih je 20 727.

Djecu ne smijete voziti na prednjem sjedalu

No, iako je sve manje stradale djece pješaka, iz policije ističu da su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Najgore je što su djeca, najčešće, putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je, nažalost, drugačija. Zastrašujući su podaci koji pokazuju koliko se djece svih uzrasta prevozi u vozilima roditelja, a da, u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima, nisu osigurana od mogućeg stradavanja. Odrasli djecu prevoze na prednjim sjedalima, nevezane na stražnjim sjedalima ili u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Iz tog će se razloga policija nastaviti baviti tim problemom - u kojem su svojstvu djeca sudjelovala u prometnim nesrećama -podsjećajući raznim preventivno represivnim akcijama odrasle da su djeca najugroženija kategorija sudionika u prometu i da im uvijek trebaju posvećivati posebnu, dodatnu, uvijek adekvatnu pažnju, istaknuli su iz policije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije