Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprezno s prejedanjem

Dijetetičar o osnovnoj namirnici uskrsnog stola: Ovo je glavna nuspojava jedenja šunke!

Shutterstock
28.03.2024.
u 14:30

Ne trebate je izbjegavati ovoga Uskrsa, ali ipak pripazite da ne pojedete previše

Uz Uskrs pred vratima, vrlo vjerojatno već ste isplanirati svoj blagdanski jelovnik. Dok su jaja, rotkvice, mladi luk i uskrsni kruh uobičajeni doručak i užina u kojima se uživa na Uskrsnu nedjelju, jedan od najpopularnijih blagdanskih proteina je i šunka. Bilo da je narezana na kockice i dodana u salatu, narezana na tanke ploške kao dodatak omletu ili u njoj uživate posebno, šunka u svim oblicima činit će jelovnik mnogih obitelji, piše Best Life. 

Šunka sadrži vrijedne hranjive tvari i može biti prikladan protein; međutim, jedna glavna nuspojava jedenja šunke jest zadržavanje vode. Velik dio okusa šunke dolazi od visokog sadržaja soli. U postupku sušenja koristi se sol, a USDA navodi da 85 grama suhog pršuta sadrži 830 miligrama natrija. Inače, American Heart Association preporučuje odraslima da ne konzumiraju više od 2300 miligrama natrija dnevno, što znači da će jedna porcija šunke osigurati više od jedne trećine vašeg ukupnog dnevnog preporučenog unosa.

VEZANI ČLANCI:

 

Uz koncentraciju natrija koja se nalazi u šunki, jedan od simptoma koji možete primijetiti jest zadržavanje vode. Otok ili natečenost gležnjeva, ruku i stopala neke su od manje ozbiljnih nuspojava zadržavanja vode. Iako može biti teško skinuti prstenje nakon obroka bogatog natrijem, vaše tijelo obično će se riješiti viška natrija tijekom sljedećih nekoliko sati.

Međutim, ovo zadržavanje vode može biti puno ozbiljnije za osobe s određenim zdravstvenim problemima. Na primjer, visok unos natrija može pogoršati zadržavanje vode kod onih koji imaju visok krvni tlak, dodatno povećavajući pritisak u njihovim žilama i dovodeći do većeg rizika od srčanog i moždanog udara. Visoki unos natrija također može povećati gubitak kalcija iz kostiju, a ako se produlji tijekom određenog vremenskog razdoblja, to može značiti ozbiljne probleme sa zdravljem kostiju.

GALERIJA: Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete! 

1/5

Dok će većina ljudi nakon obroka bogatog natrijem osjetiti samo blagu nelagodu od oticanja udova, važno je voditi računa o ukupnom unosu natrija kako bi se smanjio rizik od daljnjih komplikacija. Ako ćete jesti hranu s visokim udjelom natrija, poput šunke, pokušajte je kombinirati s prilozima s niskim udjelom natrija i hranom bogatom kalijem. Voće i povrće izvori su ovog elektrolita koji pomaže u borbi protiv natrija u tijelu.

Osim toga, pijte puno vode jer tekućina može isprati višak natrija iz vašeg sustava. Umjerenost je također korisna, a ako ste zabrinuti zbog sadržaja natrija u šunki koja se poslužuje na vašem uskrsnom okupljanju, uživajte u maloj porciji i jedite drugu hranu s niskim sadržajem natrija.

Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije