Koja je savršena proljetna kombinacija? Topli dani, puno sunca, priroda, dobro društvo i naravno – roštilj jer gotovo da nema slavlja ili blagdana u proljeće i ljeto a da se ne okupi društvo i ne zamiriše nešto sa žara.
Iz godine u godinu roštiljanje dobiva novu dimenziju pa je tako varijacija na temu mnogo – od mesa, ribe, školjaka i mekušaca do povrća i voća, a sve su popularniji i deserti za žara koji daju novu dimenziju okusa. Birajte sezonske plodove poput jagoda i marelica. Poslužite ih sa šlagom ili omiljenim sladoledom kako biste uživali u ukusnoj poslastici.
Ključ dobrog roštilja svakako su kvalitetno meso i dobra marinada, a kod pripreme roštilja uzima se obično normativ od 300 do 400 g sirovog mesa po osobi, s obzirom na to da se ono "skuplja" tijekom pečenja pa gubi i oko 30% težine.
Pripremite se za sezonu roštiljanja uz poseban prilog Roštilj 26. travnja na dar uz Večernji list koji donosi 10 zlatnih pravila roštilja, ali i brojne ukusne recepte poput punjene vješalice s pancetom, tortilja sa žara i cezar salate.
Pečene banane s cimetom
Sastojci:
- 6 banana
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 300 g smeđeg šećera
- sok pola limuna
Priprema:
Prerežite neoguljene banane po duljini, poprskajte ih s malo limunova soka. U zdjelici pomiješajte 2 žličice cimeta i 300 g smeđeg šećera. Mješavinom cimeta i šećera premažite prerezanu stranu svake banane. Pecite ih na dobro nauljenom roštilju 2-3 minute pa ih servirajte oguljene uz sladoled od vanilije i tučeno slatko vrhnje ili grčki jogurt.