Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za crijeva, mozak i srce

Datulja: Jedna od najstarijih uzgojenih kultura puna raznih zdravstvenih prednosti

Shuttershock
18.08.2021.
u 07:00

Datulja je jedna od najstarijih uzgojenih kultura i jede se već 6.000 godina. Procjenjuje se da su prve datulje nastale oko Perzijskog zaljeva, te da su se uzgajale od Mezopotamije do prapovijesnog Egipta

Obložena naboranom kožom koja svjetluca od prirodnih šećera, datulja je voćka ovalnog oblika koja raste na palmi datulje, Phoenix dactylifera a boja im se, ovisno o sorti, razlikuje od crvenkaste do svijetlo žute.

Prema istraživanjima, datulja je jedna od najstarijih uzgojenih kultura i jede se već 6.000 godina. Procjenjuje se da su prve datulje nastale oko Perzijskog zaljeva, te da su se uzgajale od Mezopotamije do prapovijesnog Egipta, već od 4000. godine prije Krista.  Drevne su kulture palmu datulje zvale i 'drvom života', a koristile su sve dijelove stabla, od debla do lista i naravno ploda.

S više od 200 različitih sorti datulja se uzgajaju diljem svijeta, a nutricionistkinja dr. Meghan Sedivy objasnila je za Real Simple koje su njene zdravstvene prednosti i zašto su odličan međuobrok.

Kakva su pravila u Zoološkom vrtu? Kozu možete pomaziti, ali...

1/6

Imaju visoku nutritivnu vrijednost

Datulje su pune vlakana što je bitno ne samo za zdravlje crijeva, već i za zdravlje općenito, a sadrže i neke od najmoćnijih antioksidansa poput flavonoida za koje se pokazalo da smanjuju rizik od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i nekih karcinoma. karotenoida koji dokazano promiču zdravlje srca i fenolne kiseline koja također može pomoći protiv raka.

Promiču rad mozga

Studije pokazuju da je redovita konzumacija datulja povezana s manjim rizikom od neurodegenerativnih poremećaja (poput Alzheimerove bolesti) i boljom kognitivnom sposobnošću. Uz to, prehrana bogata datuljama može poboljšati pamćenje i učenje.

Mogu olakšati prirodni porod

Iako ova tvrdnja može zvučati kao 'bapska priča', istraživanja su potvrdila ovaj 'mit'. Istraživanje je provedeno na 69 trudnica koje su četiri tjedna prije predviđenog datuma poroda konzumirale šest plodova datulja dnevno i imale su kraću prvu fazu poroda i smanjenu potrebu za indukcijom porođaja. od žena koje ih nisu jele.

Vrijeme je da u prehranu dodate sjemenke lana: Prava su supernamirnica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije