Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Danas se pali prva adventska svijeća: Znate li što četiri svijeće predstavljaju?

shutterstock
03.12.2023.
u 06:00

Ovu je tradiciju započeo njemački luteranski pastor Johann Hinrich Wichern koji je rekao i kako bi prve tri svijeće trebale biti ljubičaste, a posljednja crvena.

Danas smo ušli u adventsko razdoblje ili došašće te ćemo, do Božića, svake nedjelje paliti jednu adventsku svijeću. No, jeste li znali da one u sebi kriju određenu simboliku? Tako, prva svijeća označava vjeru i nadu, druga mir, treća ljubav, a četvrta radost. Ovu je tradiciju započeo njemački luteranski pastor Johann Hinrich Wichern koji je rekao i kako bi prve tri svijeće trebale biti ljubičaste, a posljednja crvena, piše Zadovoljna.hr.

Prva adventska svijeća - Vjera i nada: Ovo ne mora biti povezano s kršćanstvom već možemo tijekom prvog tjedna poraditi na vjeri u sebe i ostvarenju svojih snova. Navodi nas da u životu možemo biti što god poželimo i da si ne moramo postavljati nikakve granice. Jednom kad odlučite kojim putem želite krenuti kako biste ostvarili svoje snove, nada i vjera su te koje će vas nositi na ostatku putovanja.

VEZANI ČLANCI: 

Druga adventska svijeća – Mir: Prosinac mnogima može biti najstresniji mjesec u godini. Tijekom njega bavimo se kupnjom poklona, pečemo kolače, uređujemo domove i odlazimo u goste. Uz sve to tu su još gužve u prometu, trgovinama i na ulicama. Sve to može biti prilično naporno, ali moramo biti svjesni da sami biramo kako ćemo reagirati na određenu situaciju. Ključ uspjeha krije se u tome da naučimo kako opraštati i sebi i drugima.

Ne moramo biti savršeni, a još manje očekivati od drugih da budu takvi. Prisjetite se da bit blagdana nisu ni pokloni ni kolači već stvaranje zajedničkih trenutaka s vama dragim osobama. Frustraciju, ljutnju i krivnju ostavite u studenom. Duboko udahnite i prepustite se životu.

VEZANI ČLANCI: 

Treća adventska svijeća – Radost: U trećem se tjednu jednostavno opustite i budite radosni i zahvalni na svemu što vas okružuje.  Što smo zahvalniji, to smo radosniji i privlačimo više pozitivnih stvari u naš život, a to će nam donijeti još više sreće. Budite radosni i dijelite svoju sreću s drugima. Život je prekratak za išta drugo.

Četvrta adventska svijeća – Ljubav: Ljubav je ono što pokreće svijet, a prosinac je idealan mjesec za dijeljenje te ljubavi s drugima. To se naročito vidi u sklopu mnogih humanitarnih akcija kojima obiluje adventsko razdoblje iako bi tako trebalo biti tijekom čitave godine.

Pripremite se za Božić: Evo kako zapakirati poklone da izgledaju savršeno i elegantno!

 

Komentara 9

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
09:33 03.12.2023.

Na počerku teksta piše da 3. svijeća simbolizira ljubav, a 4. radost. Kasnije piše obrnuto. Čitateljstvo je zbunjeno. Zašto nam to radite, pobogu?

Avatar Zgubider..
Zgubider..
09:40 03.12.2023.

"...Danas se pali prva adventska svijeća: Znate li što četiri svijeće predstavljaju?..."___Broj Nedjelja do Božića? 😁

KU
kuramela
11:50 03.12.2023.

Kaže u tekstu ''N'e mora biti povezano s Kršćanstvom'' , nego sa čime je povezano ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije