Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisačko-moslavačka županija

Da u Sisku uistinu može uspjeti i “netko mali”, odnosno mlad, pokazuju svojim primjerom Luka i Matija

Moja.hr
Foto: \'Nikola Čutuk/PIXSELL\'
1/5
31.05.2023.
u 09:17

U gradu danas svi znaju za Kino klub i za Star Film Fest, koji će i ove godine Sisak ispuniti mladošću

– Sisak je idealan za mlade obitelji, tu djeca mogu ići u školu preko zelenih površina, priroda je lijepa, život je jeftiniji, a netko "mali" može se izgraditi. Blizina Zagreba daje Sisku i dodatne mogućnosti za život i rad – tako 29-godišnji Matija Holjevac vidi svoj rodni grad i tako je, uostalom, njemu u Sisku, o kojem može govoriti iz perspektive mlade obitelji jer je otac trogodišnje djevojčice i jednomjesečnog dječaka.

Projekcije pod zvijezdama

Može govoriti i o tome kako se "netko mali" u Sisku može izgraditi, opet iz svog iskustva. Po struci magistar ekonomije, Matija je u Sisku pokrenuo Kino klub, kojem je predsjednik te uz to i organizator Star Film Festa, koji će ovo ljeto proslaviti svoj deseti rođendan. Riječ je o jedinom takvom festivalu u ovom dijelu Europe koji okuplja mlade redatelje sa svih strana svijeta i daje im mogućnost da svoje kratke filmske uratke prikažu na velikom platnu. Projekcije pod zvjezdanim sisačkim nebom nisu zaustavili ni razorni potres na Banovini, ni pandemija, ni smanjen budžet... Prije tri godine, u koroni, festival je održan i online i na lokaciji, u Sisku.

Filmsko stvaralaštvo Matiju je zaintrigiralo još u osnovnoj, u petom razredu, kada je postao članom filmske skupine pa je s profesoricom Azizom Tominac i nekoliko đaka snimao filmove, krenuo po festivalima i počeo osvajati nagrade. Njegov je rad zamijetio i filmski pedagog Josip Krunić i pozvao ga na druge festivale, među ostalim i u školu stvaralaštva Novigradsko proljeće. Kad je bio srednjoškolac, Matiju je uočila bivša predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica i potaknula ga da s osamnaest godina pokrene Kino klub Sisak. Uz pomoć prijatelja iz cijele Hrvatske koje je dotad upoznao na filmskim festivalima osmislio je i organizirao Star Film Fest.

– U svemu tome veliku je ulogu odigrala moja obitelj, od odgoja do podrške. Tijekom festivala ljudi spavaju kod mene, u Sisku ni nema dovoljno smještajnih kapaciteta – kaže Matija.

U organizaciji festivala sudjeluju brojni volonteri, od srednjoškolaca do akademskih građana, iz Hrvatske i svijeta.

Princip je takav da uđu kao volonteri, zatim napreduju do asistenata te naposljetku voditelja.

– Već smo stara ekipa koja se druži u Sisku i radi nešto za druge. Sretan sam kad vidim da netko nosi naše majice i cekere – kaže Matija.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Njegov prijatelj, 22-godišnji Luka Tomašević, u drugom srednje pridružio se Kino klubu jer ga je snimanje zanimalo i s prijateljima je tijekom ljeta uživao snimajući skečeve. U Kino klubu je učio kako se to radi "za ozbiljno", kasnije je sudjelovao na festivalima i revijama. Zatim je otišao u Zadar, na studij rusistike i lingvistike, i tamo pokrenuo radionice filma sa studentima na razmjeni. Danas je zaposlenik Kino kluba, koji je narastao na 85 članova, i drži radionice kakve je i sam nekoć pohađao. Educira petnaestero polaznika koji žele učiti o filmskoj umjetnosti.

O odlasku iz Siska ni Matija ni Luka ni ne pomišljaju:

– Sve mi je blizu, do centra grada pješice stignem za 15 minuta, biciklom za pet. I svi su moji frendovi ovdje, u Sisku je jednostavno tempo koji mi paše – kaže Luka.

On i Matija ovogodišnji su predstavnici Sisačko-moslavačke županije u projektu Moja.hr, a u svom će jednominutnom filmu, koji snimaju, napraviti odmak od uvriježene pomisli na ruševine, obnovu i poplavu kad se spomene Sisak:

– Mi ćemo biti drukčiji – kaže Matija.

– Nije sve tako sivo i tmurno. Postoji malo boje – dodaje Luka.

Više inicijative

Bilo bi je sigurno i više kad bi bilo više inicijative, a manje kuknjave, uvjereni su. Govore nam zatim o svojevrsnom sindromu prosječnog Hrvata koji se na sve žali i ništa mu ne valja, no ne radi ništa osim što prigovara pa navode i kako se mladi i kod njih žale da nema sadržaja, a s druge strane ne poduzimaju ništa da to i promijene. A može se, pokazao je to i Matija Holjevac dokazavši da u Sisku uistinu može uspjeti "netko mali", odnosno mlad. Jer, u gradu danas svi znaju i za Kino klub i za Star Film Fest, koji će i ove godine Sisak ispuniti mladošću.

– Čast nam je što smo u projektu Moja.hr, a to što smo pozvani da sudjelujemo znači da je prepoznat naš rad – rekao je Siščanin Matija Holjevac.

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije

Sisačko-moslavačka županija prepuna je iznenađenja s raznolikom ponudom, poručuju iz županijske Turističke zajednice i naglašavaju da, osim bogate kulturno-povijesne baštine, imaju što ponuditi i svim ljubiteljima adrenalinskog turizma, ali i tradicionalnih gastronomskih delicija i autohtonih vina. Oduševit će vas i gradovi i sela te ljubazni domaćini koji će vam rado ispričati priču o tradiciji svoga kraja, o starim "kuvarnama", u kojima su njihove bake i prabake pripremale hranu. Za ljubitelje kulture Sisak je početna točka putovanja s koje se možete uputiti do Banovine te istražiti Camino Banovinu – rutu hodočasnika koji su od 13. stoljeća hodočastili ovim krajem, putovima sv. Jakova prema Santiagu de Composteli. Ljubitelji netaknute prirode, mira i tišine uživat će u Parku prirode Lonjsko polje, a na moslavačkim vinskim cestama možete degustirati autohtone sorte vina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije