Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu svi dobri

Da lakše zaspite: Ove mirise trebate izbjegavati u vašoj spavaćoj sobi ako želite dobar san

Shutterstock
17.04.2024.
u 06:00

Naime, neki vas mirisi mogu učiniti budnijima

Od zamračivanja roleta do bijele buke, činimo sve što možemo kako bismo stvorili savršeno okruženje za spavanje. Ali vrlo je vjerojatno da niste razmišljali o tome kako miriše vaša spavaća soba. Ispostavilo se da mirisi koje njušite dok pokušavate utonuti u san mogu imati veliki utjecaj na količinu i kvalitetu vašeg sna. Postoje neki mirisi koji nas mogu učiniti budnijima, dok su drugi ekvivalent uspavanki, piše Metro. 

Hannah Chapman, osnivačica Ava May Aromas, udružila se s Carlie Gasia, trenericom znanosti o spavanju, kako bi sve objasnila. "Neki vas mirisi mogu učiniti budnijima, poput citrusa i peperminta. Pepermint ima oštru, osvježavajuću aromu i dokazano je da njegov miris povećava budnost i fokus. To je zato što se vjeruje da mirisi mente stimuliraju hipokampus, dio mozga koji je odgovoran za pamćenje i budnost. Citrusi također stimuliraju ovaj dio mozga – s mirisima limuna, limete, naranče i grejpa također se smatra da imaju okrepljujući učinak na razinu tjeskobe i cjelokupno stanje uma", objasnile su.

VEZANI ČLANCI:

I znanost to potvrđuje. Studija iz 2008. na Sveučilištu Cincinnati istraživala je utjecaj biljnih eteričnih ulja na kogniciju i raspoloženje. Istraživači su raspršili paprenu metvicu u sobi s ispitanicima i otkrili da povećava budnost. A studija jezuitskog sveučilišta Wheeling koja je uključivala vozače pokazala je da miris paprene metvice ili cimeta čini one za volanom budnijima. Mirisi citrusa, poput limuna i naranče, poznati su po svojim okrepljujućim svojstvima, savršenim za pomoć da se osjećate puni energije. Međutim, na isti način na koji nas neki mirisi ohrabruju, drugi nas opuštaju i smiruju.

"Vaš je osjet mirisa vrlo usko povezan s dijelom mozga, limbičkim sustavom, koji je odgovoran za emocije i pamćenje. Kako je limbički sustav povezan sa žlijezdama koje otpuštaju hormone, sve to može utjecati na naš živčani sustav i razine stresa. To znači da određeni mirisi mogu imati umirujući učinak. Mirisi, poput lavande, muškatnog oraščića i bergamota, djeluju opuštajuće", rekao je Jonny Webber, s PerfumeDirect.com. Hannah predlaže korištenje eteričnih ulja u vašoj noćnoj rutini. "Dodavanje određenih mirisa vašoj rutini spavanja, bilo da se radi o lokalnoj uporabi eteričnih ulja ili kroz uljni difuzor, može biti korisno", kaže ona. "Prvo je važno odabrati miris koji će vam biti ugodan i opuštajući jer je to osobni izbor. Integriranje istog mirisa više puta može biti korisno jer će nakon nekog vremena vaš mozak povezati miris sa snom i opuštanjem"; dodaje. Mirisi koji će vam pomoći da zaspite: 

GALERIJA: Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

1/5

 

Lavanda: Dr. Chris Etheridge, vodeći stručnjak za ljekovito bilje i stručnjak za eterična ulja za Puressentiel, ispričao je o njegovim prednostima u spavaćoj sobi. "Dokazano je da ovo ulje povećava aktivnost theta i alfa moždanih valova", objasnio je. "Alfa valovi povezani su s kognitivnom izvedbom, smirenošću i koordinacijom, dok je theta aktivnost više za nas u opuštenom stanju za sanjarenje ili dopuštanje mašti da luta, oslobađajući se stresa i smanjujući uznemirenost i tjeskobu."

Kamilica: Dr Chris je rekao: "Postoje tri vrste mišića u ljudskom tijelu — skeletni (dobrovoljni pokreti poput udova), srčani (srce) i glatki (nevoljni pokreti poput pluća i krvnih žila). Kada se udiše, može ublažiti crijeva od stvari kao što su grčevi, sniziti krvni tlak jer opušta mišiće krvnih žila i može pomoći u opuštanju pluća što olakšava disanje tijekom kašlja i prehlade te kod astme." 

Sandalovina: Hannah Chapman kaže da vam ulje sandalovine, iz vrste indijskog drveta, može pomoći da se opustite: "Sandalovina je umirujući miris koji ima sedativne učinke", kaže ona. "Može poboljšati san, jer vam može pomoći da se opustite i smirite."

Vanilija: Popularan miris u svijećama, parfemima i proizvodima za kupanje i tijelo, vanilija je korisna i za san. Hannah kaže: "Vanilija je također odlična za noćno opuštanje. Vanilija se koristila za smirivanje živčanog sustava i za ublažavanje depresije i tjeskobe." 

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije