Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smilje

Cvijet vječne mladosti

'smilje_nnn_unu_220610'
''
09.11.2010.
u 12:00

Za 10 litara eteričnog ulja potrebno je iscijediti 5 tona cvjetova smilja ubranih s najmanje 1 hektara nasada. Cvjetovi se beru ujutro kako bi se sačuvalo eterično ulje

Igličasti svijetlosivi listovi i žuti cvjetovi smilja kriju tajnu vječne mladosti. Za taj cvijet kažu da nikada ne vene. Prirodno mu je stanište Mediteran, južna Europa. Vrlo je otporan na studen, pa i na temperature ispod nule. Cvate u kasno ljeto. Voli vlažno tlo, a nakon cvatnje potrebno ga je obrati. Koristi se u kozmetici za parfeme i kreme protiv starenja, u liječenju bolesti dišnog sustava, u kuhinji kao začin jelima od riže, mesa i složencima te slasticama. Jelima daje intenzivnu aromu, Upotrebljavaju se grančice i lišće.

Za 10 litara eteričnog ulja potrebno je iscijediti 5 tona cvjetova smilja ubranih s najmanje 1 hektara nasada. Cvjetovi se beru ujutro kako bi se sačuvalo eterično ulje.

 

Ključne riječi

Komentara 1

CV
cvijece
18:28 13.11.2010.

Evo u Dalmaciji pozivaju ljude za berbu,otkupljuju 1 kg za 3.- kn.Reže se srpom iznad tla,mukotrpno je raditi tako pogrbljen i tražiti smilje po poljima.U jednu oveću vreću stane cca 10 kg i još trebaš nekim prijevozom odvesti smilje doma dok dođu sa vagom da ti to otkupe.Težak rad,malo novca ali i koja desetica kuna dobro dođe.(Odaziv za branje je - blago rečeno - nikakav!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije