Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utjecaj televizije

Cigarete na ekranu utječu na ponašanje tinejdžera

cigareta
AFP
11.05.2010.
u 11:33

Istraživanje pokazuje da tinejdžeri koji često gledaju filmove s prizorima u kojima glumci puše imaju dvaput više izgleda da probaju cigaretu.

Britanska organizacija Action on Smoking and Health (ASH) upozorila je da prizori u dugometražnim filmovima u kojima se vide glumci koji puše cigarete znatno utječu na ponašanje tinejdžera. Istraživanja su provedena na određenoj dobnoj skupini djece i mladih u SAD-u, Njemačkoj i Meksiku. ASH smatra da je problem jednako ozbiljan u zemljama u razvoju kao i u zemljama na Zapadu te poziva filmsku industriju da smanji broj prizora uživanja cigareta na velikim ekranima. Aktivisti ASH zalažu se da se prije emitiranja filmova prikaže kratki film koji će pokazati negativne strane pušenja te da se filmovi u kojima glavni likovi uživaju u cigaretama zabrane za tinejdžere.

Njemačko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Preventive Medicine, pokazuje da tinejdžeri koji često gledaju filmove s prizorima u kojima glumci puše imaju dvaput više izgleda da probaju cigaretu od onih koji su takvim scenama izloženi rjeđe.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bjeda
Bjeda
16:07 11.05.2010.

Zabranite pokazivanje ubojstava,nesreca i krvi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije