Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usidreni u Francuskoj

Četveročlana obitelj već 7 godina putuje po svijetu, a trenutno žive na jedrilici

Instagram/worldtowning
17.12.2020.
u 13:30

Ne volimo biti dugo na jednom mjestu, rekla je Jessica koja je sa suprugom i djecom početkom pandemije počela pričati o kupnji privremenog doma i predahu od putovanja

Do prije sedam godina četveročlana obitelj Sueiro živjela je, kako kažu, 'lagodnim i tipičnim američkim životom u glavnom gradu Massachusettsa Bostonu, a onda su 2013. odlučili da će neko vrijeme putovati po svijetu.

Jessica i Will Sueiro sa kćeri Avalon i sinom Largom od 2013. godine nisu imali mjesto koje bi dulje zvali domom. U zadnjih su nekoliko godina živjeli tako u Južnoj Americi, Europi i u Aziji i ništa ih, kažu, nije moglo zaustaviti - sve do pandemije koronavirusa .

Otkad im je prije nekoliko mjeseci pandemija zaustavila putovanja, upustili su se u jednu posve drugačiju avanturu života na jedrilici - i to bez ikakvog iskustva u plovidbi.

Jessica i Will živjeli su u Bostonu sa dvoje djece kad je jedno putovanje u Francusku potaknulo njihov interes za lutanjem i istraživanjem različitih krajeva i kultura. Tad su odlučili da će svoje živote promijeniti iz temelja.

- Voljeli smo svoju zajednicu i prijatelje. Nismo otišli jer smo bili nesretni; odlučili smo da ćemo non stop putovati jer nam se sviđala ta ideja - ispričala je Jessica za Insider.

Uvijek su, kaže, htjeli biti 'van zone komfora', no prije odlaska iz Bostona par je sve pomno isplanirao -12 su mjeseci proveli u razmatranju strategija svog životnog putovanja.

- Pitali smo se kako bi mogli živjeti u nekoj drugoj zemlji, od čega bismo uopće živjeli i kako bi se djeca školovala - priča Jessica. Ona i Will bi, kaže, svaku večer skupa sjeli za stol točno u 21 sat i razrađivali logistiku; pisali što im sve treba da napuste svoj tradicionalni i stacionarni život i postanu svjetski putnici.

I travnju 2013. Will je volontirao na Bostonskom maratonu kad se dogodila eksplozija bombe koja je usmrtila troje ljudi. To im je iskustvo, kaže par, otvorilo oči i bilo je 'tad ili nikad'.

Tako su te iste 2013. godine preselili u Kostariku. no na početku ništa, kažu, nije bilo lako.

- Nismo uzeli u obzir emocionalni utjecaj preseljenja sa dvoje djece - rekla je Jessica. Obitelj se na kraju ipak prilagodila svom novom načinu životu i od tada uživaju. 

.Nakon tri godine života u Srednjoj i Južnoj Americi bili su spremni opet za potpunu promjenu, pa su se preselili u kamp kućicu i u njoj proputovali sve europske zemlje.

Idućih dana maglovito i tmurno. Malo je prerano, ali ima nade da neki imaju bijeli Božić

1/5

Prošle su godine pet mjeseci istraživali Japan s planom da putuju po Aziji i po mjesec dana budu u 12 različitih zemalja Azije. No onda se dogodila pandemija i umjesto jednog mjeseca,u Japanu su ostali pet mjeseci.

- Ne volimo biti toliko dugo na jednom mjestu - rekla je Jessica koja je sa suprugom i djecom tad počela pričati o kupnji privremenog doma i predahu od putovanja, ali djeca to nisu željela. A onda je, dok je nešto gledala na Facebooku, Jessica vidjela jedrilicu koja se prodavala. Sljedeća su dva tjedna proveli istražujući mane i prednosti života na brodu, da bi na kraju i kupili 30-metarski katamaran na kojem sad svi četvero žive usidreni u Francuskoj.

- Znam da zvuči suludo kupiti brod usred pandemije i to bez ikakvog iskustva, ali zašto ne? - kaže Jessica. 'Mogli bismo naučiti nešto novo i dalje na njemu putovati'.

Katamaran je, kaže Jessica, veći od kamp prikolice i od ijednog doma u kojem su do sad živjeli, a Will je objasnio da u njemu imaju i pećnicu - koju nisu imali zadnjih sedam godina.

Uvijek, kažu, kad presele na neko novo mjesto, prolaze prvo kroz 'razdoblje prilagodbe' - osjetili su to kad su se preselili u Kostariku, kad su se vozili po Europi i osjećaju to sada, dok se prilagođavaju životu na jedrilici.

Pristanište u Francuskoj nisu još napustili jer nemaju potvrdu da znaju upravljati jedrilicom, a ne mogu je ni dobiti dok je Francuska u polovičnom lockdownu.

- Sad nam je propao san da cijelu zimu plovimo i na kraju ostanemo na Siciliji, pa s nestrpljenjem očekujemo kakva nam je budućnost - kažu.

Večeras je 1000. Potjera! Morana Zibar ispričala nam je kakva je atmosfera na snimanju, a doznajte i koliko su novaca do sada osvojili natjecatelji.

Večeras je 1000. Potjera! Morana Zibar ispričala nam je kakva je atmosfera na snimanju, a doznajte i koliko su novaca do sada osvojili lovci.

Večeras je 1000. Potjera! Morana Zibar ispričala nam je kakva je atmosfera na snimanju, a doznajte i koliko su novaca do sada osvojili natjecatelji.

Objavljuje Večernji list u Utorak, 15. prosinca 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije