Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisni trikovi

Čaše za vino su vam 'zamagljene'? Evo kako ih očistiti da ponovno sjaje!

shutterstock
13.06.2022.
u 09:30

Voda za ispiranje treba biti iste temperature kao i voda za pranje kako bi se spriječile pukotine na staklu od ekstremnih promjena temperature.

Majstori sommelieri i drugi poznavatelji vina slažu se da nijanse njegovog okusa mogu, između ostalog, ovisiti i o čašama iz kojeg se vino pije, a  bez obzira koristite li one uske za šampanjac ili baš čaše za crno vino, bitno je da su savršeno, blistavo čiste.

Čaše za vino zato treba prati nakon svake upotrebe i barem jednom godišnje ako su negdje pohranjene, čak i u zatvorenom ormariću. Također, potrebno ih jr oprati i nakon raspakiranja i prije nego što ih stavite u ormarić, kako prenosi The Spruce.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti 'čuda':

1/5

Kada perete čaše za vino, napunite sudoper ili plastičnu kadu toplom vodom i dodajte samo kap ili dvije tekućine za pranje posuđa. Za čišćenje čaša ne treba puno sapunice. Obložite dno sudopera gumenom prostirkom ili krpom za suđe kako biste spriječili ogrebotine.

Za pranje staklenih čaša upotrijebite najlonski čistač ili četku za staklo. Usredotočite se na rub i unutrašnjost. Za osjetljivu čašu s drškom, jednom rukom čvrsto držite čašu, a drugom je operite.

Za ispiranje uvijek koristite toplu vodu - nikad hladnu ni toplu. Voda za ispiranje treba biti iste temperature kao i voda za pranje kako bi se spriječile pukotine na staklu od ekstremnih promjena temperature.

Za sušenje koristite krpu koja ne ostavlja dlačice, poput ručnika od mikrovlakana. Opet, jednom rukom čvrsto držite čašu i krpom osušite čašu, dršku i podnožje čaše.

Kako ukloniti zamagljenost i tvrde mrlje od kamenca?

Napunite posudu otprilike do pola vodom i zagrijte u mikrovalnoj pećnici dok ne zakuha. Ili zagrijte lonac vode na štednjaku dok ne prokuha. Stavite bocu destiliranog alkoholnog octa u vodu i ostavite da odstoji oko pet do 10 minuta da se zagrije.

Ulijte topli ocat u čaše ili napunite plastičnu kadu octom i potopite čaše. Ostavite čaše da se namaču sat vremena.

Nakon namakanja, istrljajte dno čaše. Zatim operite, isperite i osušite čaše kao i obično. Ako mrlja ostane, napunite čašu do pola toplim octom i dodajte jednu žličicu sode bikarbone. Kemijska reakcija između octa i sode bikarbone pomoći će popustiti mrlju od vina pa nježno istrljajte staklo četkom, a zatim operite kao i obično.

Zaštitni čep na boci ulja zapravo se ne bi trebao bacati u smeće! Pogledajte za što služi:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije