Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno

Čak petina populacije alergična na sunce, od čega 90 posto žena

sunčanje
PIXSELL
14.07.2010.
u 08:00

Više od 20 posto populacije, zbog burnih reakcija na koži, ne smije se izlagati izravnu sunčevu svjetlu. Čak u 90 posto slučajeva, na sunce su alergične žene.

Posljednjih godina dermatolozi su suočeni s pravom epidemijom alergija na sunce. Naime, više od 20 posto populacije, zbog burnih reakcija na koži, ne smije se izlagati izravnu sunčevu svjetlu. Mnogo češće, čak u 90 posto slučajeva, na sunce su alergične žene, čija je koža tanja i prirodno slabije zaštićena.

– Reakciju na sunce, potaknutu UV zračenjem, dodatno mogu pogoršati i proizvodi za njegu kože – ističe dermatolog Ivica Kosić te dodaje da je alergiju na sunce zapravo prilično lako prepoznati.

– Na koži se u većini slučajeva pojave čvorići koji svrbe, mjehurići ili prištići, a katkad se stvaraju i krupni eritemi. Oni se pojavljuju kao posljedica iritacije žlijezda lojnica, a rezultat je upalna reakcija.

Pogođeni dijelovi kože izrazito su osjetljivi na sunce i ugroženi UV zračenjem.

Alergiju, dodaje dr. Kosić, mogu izazvati i neki lijekovi pa je prije izlaganja suncu mudro konzultirati se s liječnikom.

– U ljudi koji uzimaju fotosenzibilizirajuće lijekove (neki antibiotici, antidepresivi, kontraceptivi, citostatici...) sunce može izazvati teški svrab na dijelovima tijela izloženima suncu, a u najgorim slučajevima i pojavu ekcema – ističe dermatolog.

No, i tim se problemima može doskočiti. Iako je najbolje izbjegavati sunce, posebno od 10 do 17 sati, dobru zaštitu koži pružit će i specijalizirane kreme, obogaćene vitaminom E te bez boja i mirisa, koji bi inače mogli dodatno nadražiti osjetljivu kožu. Pomoći će i velike količine vode te odjeća koja ne propušta UV zračenje. Ta je odjeća posebno djelotvorna u zaštiti na sunce osjetljive dječje kože.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije