Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Čak 86 posto žena u Hrvatskoj nije upoznato s pretragom koja im može spasiti život

NeZaboraviMe
03.11.2023.
u 08:15

Većina žena u Hrvatskoj ne zna dovoljno o genetičkim testiranjima, među kojima je i ono na BRCA1 i BRCA2 mutacije. Njime se može utvrditi visoki rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika te pomoći u određivanju preciznije terapije za liječenje ovih bolesti.

Svaka druga osoba oboljela od raka jajnika u Hrvatskoj, zbog prikrivenih simptoma, prekasno otkriva tu bolest te žene dolaze po pomoć tek u uznapredovalim fazama bolesti. Osobito brine i statistika da u Hrvatskoj od raka jajnika godišnje obolijeva skoro 400 žena, dok će od raka dojke oboljeti svaka deseta žena. Ono što posebno zabrinjava je i činjenica da velika većina žena, ali i građana Hrvatske općenito, još uvijek nema dovoljno saznanja o genetičkim testiranjima koja mogu smanjiti ove brojke. Potvrđuje to najnovije Ipsosovo istraživanje provedeno na nešto više od 600 ispitanika među kojima gotovo 90 posto ispitanih, uključujući i osobe koje su bolovale ili boluju od raka dojke ili jajnika, zna vrlo malo ili ništa o BRCA testiranju. Genetička testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije su iznimno važna jer mogu omogućiti ranu detekciju i preventivne mjere za osobe s povećanim rizikom, ali i oboljelima osigurati ciljaniju terapiju s potencijalno boljim ishodima liječenja.

Sa svrhom naglašavanja značaja BRCA testiranja za prevenciju, ranu dijagnostiku i terapiju raka dojke i jajnika pet udruga, ''Sve za nju," "Nismo same," "Europa Donna Hrvatska," "Caspera" iz Splita i "Ja Ka" iz Osijeka, udružile se u inicijativi #NeZaboraviMe.

Ciljevi kampanje su uspostavljanje potrebnih uvjeta za testiranje u okviru javnog-zdravstvenog sustava, kako bi se svaka žena koja za to ispunjava kriterije testirala. Također, cilj je i educirati što veći broj žena te njihovih obitelji i prijatelja o važnosti BRCA genetičkog testiranja.

''BRCA 1 i BRCA 2 gene ima svatko od nas, a pomažu u sprječavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka.'', objasnila je prof. dr. sc. Ljiljana Šerman, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je već deset godina i vanjska suradnica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU. Dr. Šerman smatra kako je testiranje apsolutno važno, no njemu mora prethoditi genetsko savjetovanje, pri čemu su važni stručnjaci poput liječnika obiteljske medicine, onkologa, kirurga i psihologa. Istog je mišljenja i prof. psih. Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge Sve za nju, koja genetičko savjetovanje vidi kao prvi korak koji prethodi testiranju: ''To je zapravo svojevrsna mala trijaža za zdravstveni sustav jer osobe prolaze kroz kriterije jesu li za testiranje.'', zaključuje Vukota.

Podatak o mutaciji BRCA gena igra ključnu ulogu i među ženama koje su već oboljele od raka dojke ili jajnika jer može pomoći u definiranju daljnjeg, preciznijeg pristupa liječenju bolesti. ''BRCA-pozitivni pacijenti mogu biti tretirani određenim ciljanim lijekovima, a testiranje bi se trebalo provesti odmah nakon dijagnoze, posebno kod uznapredovanog raka dojke'', naglašava prof. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, pročelnica Poliklinike u Klinici za onkologiju KBC-a Rebro.

No, najveći je izazov što ovo testiranje još uvijek nije dostupno u dovoljnoj mjeri, a upravo to udruge okupljene oko inicijative #NeZaboraviMe žele promijeniti u što kraćem roku.

Proces koji prolaze zdrave osobe čiji su srodnici oboljeli od raka dojke ili jajnika

„Zdravstveni sustav mora provoditi smjernice u punoj mjeri, kao i omogućiti savjetovalište i testiranje u više centara jer sve pacijentice imaju pravo na informaciju. Također, problem je i što se nalaz testiranja za srodnike čeka i po godinu dana što je zaista predugo. Sve naše udruge okupljene u ovoj inicijativi žele što prije promijeniti postojeću situaciju uz jasnu poruku da rak ne mora biti igra na sreću.“, ističe prof. psih. Ljiljana Vukota koja je još jednom podsjetila na važnost edukacije što većeg broj žena te njihovih obitelji i prijatelja o važnosti BRCA genetičkog testiranja, kojim je moguće utvrditi visoki rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika ili definirati preciznija terapija za liječenje ovih bolesti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije