Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAR UZ VEČERNJI

Burek s tofuom, proteinska salata i zelene tortilje - na zdravom planetu, zdrav čovjek

Kuharica za bolji planet
17.04.2023.
u 13:54

Ove srijede uz Večernji list darujemo prilog „Kuharica za bolji planet“

Jeste li znali da uzgoj životinja radi mesa, jaja i mlijeka utječe na globalno zatopljenje više nego sav promet ovoga svijeta i odgovoran je za 65 % emisije dušikova oksida, koji je čak 296 puta destruktivniji od CO2?

Povodom Dana planeta Zemlje, Večernji list u suradnji s Prijateljima životinja, pripremio je kuharicu s receptima veganskih jela kojima direktno utječemo na vlastito zdravlje, ali i zdravlje planeta te na opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Napravite dobru stvar za vaše zdravlje i zdravlje našeg planeta i isprobajte nešto novo! Među raznim receptima donosimo recept za burek s tofuom!

Sastojci:

– 0,5 kg svježeg tofua

– 1 dl sojina mlijeka

– ½ dl ulja

– 2 žličice soli

– 1-2 limunova soka ili 4-5 žlica octa

– 1 dl vode

– 0,5 kg kora za burek

Priprema:

Izblendati 250 dag tofua s nezaslađenim sojinim mlijekom, sokom od limuna, uljem i soli. Drugu polovicu tofua, odnosno 250 dag, samo izmrviti s vilicom te dodati u izblendanu smjesu. Smjesom premazati koru na sredini. Rasporediti otprilike jednu do dvije žlice smjese po kori (ako je kora tanja treba manje smjese, a ako je deblja više) te razmazati po korama. Kore sa smjesom zarolati i složiti u nauljen protvan. Na kraju, posložen burek poškropiti s 1 dl vode i malo ulja. Peći na 200°C oko 45 minuta.

Ovu srijedu 19. travnja Večernji list i Prijatelji životinja daruju prilog „Kuharica za bolji planet“ u kojem donosimo više od 30 recepata koji pozitivno utječu na zdravlje svih nas i našeg planeta. Isprobajte zanimljiva jela kao što su kajgana bez jaja, štapići s ajvarom ili pita od tofua. Donosimo recepte za vege burgere, tagliatelle sa špinatom, zelene tortilje i druge zanimljive kulinarske ideje kojima doprinosimo očuvanju našeg okoliša.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije