Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može biti opasno

Budite oprezni: Izbjegavajte ostavljanje ovih predmeta u svom automobilu tijekom vrućina!

Shutterstock
10.07.2023.
u 11:30

Bilo da parkirate unutra ili vani, igrajte na sigurno i držite te predmete podalje od svog automobila.

Tijekom ljetne sezone ostavljanje određenih predmeta u automobilu može biti rizično i opasno ne samo za vas već i za vaš automobil. Dok je ljeto u punom jeku, evo stvari koje biste trebali izbjegavati držati u automobilu tijekom najtoplijeg godišnjeg doba, piše Caliber Carwash.

Plastične boce: Boce za vodu, boce za bebe i druge plastične posude ne smiju predugo stajati u vrućem automobilu. Plastika koja je bila na ekstremnim temperaturama mogla bi potencijalno otpustiti opasne tvari kao što je bisfenol A (BPA) — česta kemikalija koja se nalazi u plastici — u vašu tekućinu. Najbolje je izbjegavati konzumiranje bilo čega od plastike što je neko vrijeme stajalo u vašem vozilu.

VEZANI ČLANCI:

Elektronika: Mobilni telefoni, prijenosna računala, kamere i drugi elektronički uređaji nisu proizvedeni da se nose s visokim temperaturama. Sva elektronika ima raspon radne temperature koji je dizajniran za sigurnu uporabu. Kada se elektronika satima ostavlja u vrućim vozilima, vjerojatno će se oštetiti toplinom pri čemu se baterije mogu pregrijati, proširiti ili prsnuti. Plastične komponente elektroničkih uređaja mogle bi se otopiti i stvoriti veliki nered koji treba očistiti.

Lijekovi: Mnogi lijekovi namijenjeni su čuvanju na temperaturama koje nisu ekstremne. Ne biste trebali držati lijekove u automobilu, bilo da je vruće ili hladno, jer oba stanja mogu utjecati na lijek. Ako se lijekovi ostave izvan preporučene temperature, lijek se može promijeniti i ugroziti.

Upaljači: Upaljači su izrađeni od zapaljivog materijala koji će se proširiti i moguće rasprsnuti, stvarajući opasnost od požara ako se ostave na jakoj vrućini. Iako bi temperature morale biti ekstremne da upaljač pukne, najbolje je ukloniti ovaj predmet jer se to može dogoditi tijekom ljeta.

Hrana: Bilo da se radi o kvarljivoj hrani, hrani za kućne ljubimce ili konzerviranoj hrani, namirnice se ne smiju konzumirati ako se ostave u vozilu 1-2 sata, ovisno o temperaturi vašeg automobila. Ne samo da hrana može oštetiti vašu unutrašnjost, već ju je i riskantno konzumirati jer se mogu stvoriti bakterije i uzrokovati bolesti.

Aerosol limenke: Aerosol limenke kao što su lak za kosu, dezodorans i boja u spreju imaju naljepnice upozorenja koje upozoravaju kupce da izbjegavaju stavljanje limenki na temperature iznad 49 stupnjeva. Kada se limenke aerosola skladište u uvjetima iznad 49 stupnjeva, pritisak će se povećati, što može uzrokovati pucanje limenke, oštetiti vaš automobil, oštetiti ono što je u blizini, pa čak i ispustiti kemikalije u zrak.

Želite pozitivno utjecati na klimatske promjene? Pijte manje kave, kaže studija!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije