Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Brzi recept poznatog portugalskog chefa Fábija Bernardina koji će oduševiti vaše goste

Brzi recept poznatog portugalskog chefa Fábija Bernardina
28.10.2022.
u 09:05

Poznati portugalski chef Fábio Bernardino u sklopu kulinarskog duela #ScienceCooks pripremio je tradicionalno portugalsko jelo koje će oduševiti vaše goste. Kako bi hrana bila sigurna u pripremi mu je pomogla stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske

Nedavno se održao kulinarski duel #ScienceCooks između dvoje poznatih europskih chefova, Finkinje Pipse Hurmerinte i Portugalca Fábija Bernardina, a u pripremi svojih jela svaki je od chefova udružio snage s jednim znanstvenikom, odnosno stručnjakom za sigurnost hrane - Hrvaticom Ivom Dorić i njezinim grčkim kolegom Ermolaosom Ververisom.

Dok je Pipsa Hurmerinta pripremala burratu s breskvama, kiselom ljutikom i krastavcima, portugalski chef Fábio Bernardino odlučio je skuhati tradicionalno portugalsko jelo - açordu sa škampima i šparogama.


AÇORDA SA ŠKAMPIMA I ŠPAROGAMA

(TRADICIONALNO PORTUGALSKO JELO OD KRUHA, ZAČINSKOG BILJA I POŠIRANIH JAJA)
ZA 4 OSOBE | 30–40 MIN

SASTOJCI

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 8 češnjeva češnjaka
  • 800 ml vode
  • 50 g svježeg korijandera
  • 400 g šparoga
  • 4 rajčice
  • 1 limun
  • 200 g svježih škampi
  • 20 g sušenih gljiva
  • 4 jaja
  • 10 ml konjaka
  • 8 kriški rustikalnog kruha
  • 1 čili papričica
  • Papar

PRIPREMA

  1. U posudi na visokoj temperaturi do vrenja zagrijte vodu s ljuskama škampa, suhim gljivama, svježim korijanderom i paprom. U posudu se mogu dodati i češnjevi češnjaka kako bi se napravio temeljac.
  2. U međuvremenu u pećnicu na 200 °C stavite rajčice s malo maslinovog ulja, češnjaka i korijandera na 20 minuta dok se ne ispeku. Učinite isto s kriškama kruha.
  3. U tavi za prženje ispržite škampe s maslinovim uljem, češnjakom i jednom čili papričicom. Dodajte konjak i malo flambirajte kako biste istaknuli okuse. Dodajte malo limunovog soka i papra.
  4. Zgnječite preostali češnjak, postupno dodavajte svježi korijander i maslinovo ulje kako biste dobili pastu.
  5. Razbijte jaja iznad tave s temeljcem i poširajte ih 3 do 5 minuta.
  6. Uklonite poširana jaja i položite ih na papirnate ručnike na tanjuru.
  7. Skuhajte šparoge u vrućem temeljcu. Uklonite ih i narežite na komadiće.
  8. Ulijte pastu od češnjaka i korijandera u temeljac.
  9. Na tanjur stavite kriške kruha, pečene rajčice, poširana jaja, škampe i šparoge te dovršite dodavanjem temeljca. Poslužite s malo svježeg korijandera i maslinovog ulja.

Iako je dobar obrok spoj kulinarske kreativnosti i nutricionističke vrijednosti, ne smije se pritom zaboraviti ni na sigurnost hrane. Zato su kroz ovaj kulinarski duel stručnjaci Iva i Ermolaos dali i korisne preporuke iz područja sigurnosti hrane, kao što je primjerice Ivin savjet za najbolje čuvanje maslinovog ulja ili Ermolaosov savjet za sigurno posluživanje sira na sobnoj temperaturi.

Kako su poznati chefovi pripremili ove ukusne obroke, tko je u tome bio uspješniji i kako pritom paziti na sigurnost hrane pogledajte u videu kulinarskog dvoboja u nastavku, a na ovoj stranici uz Fabijev možete pronaći i recept za jelo koje je pripremila chefica Pipsa Hurmerinta.

Video kulinarskog dvoboja dio je edukativne kampanje „EU bira sigurnu hranu“ koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Kampanjom se potrošače želi potaknuti da više pozornosti posvete sigurnosti hrane i budu informiraniji kako bi pri svakodnevnom odabiru hrane mogli donositi odluke temeljene na znanosti.

Više savjeta o sigurnosti hrane dostupno je na stranici EU bira sigurnu hranu, od sprječavanja bolesti koje se prenose hranom i higijeni hrane pa sve do smanjenja njezina bacanja, alergenima, izbjegavanju akrilamida i drugim sličnim temama, a mogu vam pomoći u svakodnevnom odabiru, rukovanju, pripremi i skladištenju hrane.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije