Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Brzi i jednostavni trikovi: Evo kako ćete smanjiti prašinu u kući!

Shutterstock
18.07.2023.
u 11:30

Brisanje prašine često se čini kao Sizifov posao - taman kad ste ju pobrisali, nakupi se nova..

Prašina u kući je nažalost neizbježna. Osim što nije ugodno stalno čistiti, ako vi ili netko s kim živite patite od alergija, prašina i grinje mogu biti potpuno štetni za vaše zdravlje. Naučite kako smanjiti prašinu u svom domu pomoću sljedećih savjeta za čišćenje, piše Merry Maids.

Izujte se: Brojne kulture diljem svijeta stoljećima već poštuju navedenu praksu. Ne samo što će vaš dom biti na većem higijenskom nivou već ćete ovime spriječiti ulazak mnogih bakterija i prljavštine. Većina ljudi prakticira skidanje cipela pri ulasku u kuću, čineći to u hodniku ili pred vratima te štite dom i sebe od raznih nametnika i prašine. Zamolite vaše goste da urade isto, da skinu obuću prilikom ulaska u vašu kuću.

VEZANI ČLANCI:

Stare novine i leci: Ako opremate vaš dom, namještaj od poda do stropa najbolje je rješenje, jer osim mjesta za pohranu, ostat će vam manje površine na kojima će se nakupljati prašina. Ako već imate pokućstvo koje ne seže do stropa, na njegovu površinu postavite stare novine, papire ili letke. Time štitite namještaj od prljavštine, sebi olakšavate posao, a očistit ćete ju tako što ćete povremeno zamijeniti papir novim.

Tekstilni namještaj: Tekstilni namještaj, tepih, sofe, fotelje i stolice svojevrsni su sakupljači prašine, stoga je vrlo važno temeljito i na vrijeme ih čistiti. Dok usisavač površinski uklanja prašinu, tekstilni namještaj možete posuti sodom bikarbonom i pošpricati ga s malo octa i eteričnog ulja, ostaviti mješavinu 30 minuta, zatim ga dubinski očistiti i usisati. Tepihe je potrebno s vremena na vrijeme protresti ili odnijeti na kemijsko čišćenje.

Izbacite višak stvari: Borba s prašinom nema kraja. Što više pokućstva i predmeta u domu imate, teže vam se riješiti sitnih čestica prljavštine. Riješite se stvari koje vam ne trebaju. Svaki predmet i komad namještaja zahtijeva usisavanje i redovito čišćenje.

Što više stvari imate, to je veća koncentracija prašine i veća površina za čišćenje. Većina kućne prašine dolazi od vanjskih čestica koje se udobno smještaju i vrebaju svaki kut vašeg doma. I najmanji predmet je magnet za prašinu, te dvaput razmislite je li vam zaista potreban. Oslobodite si pristup oko i ispod svakog komada namještaja kako biste očistili svaki skriveni kutak vašeg doma.

Stručnjakinja podijelila recept za otopinu koja prašinu drži dalje od namještaja i do mjesec dana!

 

Ključne riječi

Komentara 3

PA
Pajdo
17:23 18.07.2023.

Smanjenje prašine u kući BRISANJE

Avatar Caerus
Caerus
15:53 18.07.2023.

Uzmite namještaj od poda do stropa?! Riješite se namještaja?! ..... živite na smetlištu, prašina će vam se činiti daleko manji problem...

KO
Korda
15:34 18.07.2023.

"Izujte se: Brojne kulture diljem svijeta..." Ali to nije nasa kultura!!! To je kultura istoka i nesto jako malo zapada. Dosta mi je smrdljivih nogu tih kultura jer sam se imao prilike "nauzivati" odvratnih mirisa. Prasina je, da, nepobjediva, ali tko moze kupit ce Dysona, a drugi ce i dalje morati s vlaznim krpama ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije