Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnička preporuka

Britanci traže zabranu pušenja u automobilima zbog zdravlja djece

pušenje
Reuters
16.11.2011.
u 12:34

Djeca koja se voze u automobilu u kojemu se puši u znatno su većoj opasnosti od odraslih jer udišu puno više kemikalija

Dim cigareta mogao bi zauvijek nestati iz britanskih automobila ako se vlasti odluče podržati prijedlog Britanske zdravstvene organizacije (BMA) i zabraniti pušenje u automobilima. Britanski liječnici, naime, javlja Guardian, zatražili su da se zabrani pušenje u automobilima kako suputnici vozača pušača, a posebice djeca, ne bi udisali otrove čija koncentracija u automobilima daleko premašuje onu izmjerenu u kafićima.

BMA pokušava uvjeriti vlastodršce diljem Velike Britanije kako bi proširila zabranu pušenja na javnim mjestima koja je na snagu stupila 2007. i na osobne automobile.

Prema njihovu stručnom mišljenju, djeca koja se voze u automobilu u kojemu se puši u znatno su većoj opasnosti od odraslih jer udišu puno više kemikalija koje se ispuštaju izgaranjem cigareta nego odrasli, a isto tako ne mogu sama odlučiti hoće li se voziti u pušačevu automobilu ili ne.

BMA je na zabranu pozvala nakon pomne provjere ranije objavljenih istraživanja o pušenju u automobilima.

Upravo ta istraživanja pokazala su da su putnici u automobilima u kojima se puši izloženi otrovnim supstancijama 23 puta više nego da sjede u kafiću. Starija populacija sklonija bolestima dišnih putova također je izložena velikom riziku udišući dim cigareta u automobilu.

Komentara 21

PB
predrag borna
13:05 16.11.2011.

Nekada je bilo normalno da se puši u zatvorenom prostoru bilo gdje.Autobus,kino,čekaonice,vlakovi...Tzv sekundarno pušenje je obična izmišljotina jer nekoliko sati udisanja duhanskog dima tu i tamo sasvim sigurno ne može štetiti nikome.Ja sam nepušač ali mi je potpuno svejedno ako je prostorija zadimljena...Ova histerija protiv pušenja je krajnje licemjerna jer uz gorivo duhan u najvećem postotku puni proračun.

KA
karambita
13:53 16.11.2011.

Predrag Borna, lupas glupost....ja sam nepusac i kad osjetim smrad nikotina postanem nervozan...zasto nepusac da trpi nekog tko pusi kao turcin...ja bogami necu

GA
gary1
18:28 16.11.2011.

najjeftinija kutija treba koštati 10 Eura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije