Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrana kao lijek

Boli vas grlo? Liječnici savjetuju da se liječite sladoledom i ovim namirnicama...

Shutterstock
24.02.2023.
u 16:30

Hladna hrana poput sladoleda može biti posebno dobra jer pomaže u smirivanju grlobolje, a može čak i smanjiti upalu, kaže dr. Favini.

Hrana je podcijenjen lijek za upaljeno grlo, kaže dr. Cynthia Li, liječnica interne medicine i autorica knjige Brave New Medicine, "posebno ona bogata vitaminima i mineralima koji će vam pomoći i u borbi protiv infekcije"

"Najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija", kaže dr. Nate Favini. “Virus i vaš imunološki odgovor na virus uzrokuju upalu sluznice vašeg grla, što uzrokuje bol.”

Prženi krumpirići i čokolada uništavaju vam san

1/12

Također, uzrok grlobolje može biti i COVID-19. “Uobičajene manifestacije COVID-a su povećanje krajnika, curenje nosa i infekcija gornjih dišnih putova, a sve to može uzrokovati upalu grla,” rekla je dr. Michelle Pearlman za Women's Health - pa drugi put kad budete ležali u krevetu s nelagodom u grlu, savjetuje jednu od ovih namirnica:

Pileća juha

Grlobolja je posljedica upale i dehidracije, objašnjava dr. Li. “Tekućina poput juhe ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već i sol pomaže tijelu da zadrži tekućinu unutar tkiva”, kaže ona.

Med

Moderna znanost pokazala je da je med poput manuka meda učinkovit protiv raznih infekcija, bakterijskih i virusnih, uključujući one koje uzrokuju običnu prehladu,, kaže dr. Li.

Samo nemojte pretjerivati: "U većim dozama sadržaj šećera može spriječiti imunološki sustav da radi svoj posao", dodaje.

Jogurt

“Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotika, korisnih bakterija koje podupiru imunološku funkciju i sprječavaju da one loše zavladaju našim tijelima,” kaže dr. Li.

A postoji, dodaje, i veza između konzumacije jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija, te bolova uha.

“Osim toga, hladna i meka tekstura jogurt čine hranom koju je lako gutati kada ništa drugo ne paše,” kaže dr. Li.

Pire krumpir

Krumpir zgnječite dok je u kori jer je ona bogat izvor magnezija, vitamina C i antioksidansa koji podupiru snažan imunološki sustav.

"Isto tako, pazite da pire ne jedete dok je još vruć jer bi vam mogao dodatno nadražiti grlo", kaže dr. Favini.

Jaja

Dr. Li kaže da su jaja bogata mineralima poput cinka, željeza i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći u obrani od infekcije koja uzrokuje grlobolju.

Zobena kaša

"Zobene pahuljice su bogate magnezijem, cinkom i antioksidansima pa će tijelu pomoći da se brže izbori s upalom".

Sladoled

"Hladna hrana poput sladoleda može biti posebno dobra jer pomaže u smirivanju grlobolje, a može čak i smanjiti upalu", kaže dr. Favini. Samo nemojte pretjerati sa šećerom.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije