Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kažu stručnjaci

Ubrzo će tržnice i trgovine preplaviti posudice jagoda: Znate li kako ih je najbolje prati?

shutterstock
13.04.2023.
u 13:30

Bez obzira kako ih jedete i gdje ste ih kupili ili čak sami ubrali, jagode je prije jela potrebno oprati, a upućeni savjetuju nekoliko načina za skidanje prljavštine i pesticida.

Iako im je službeno sezona tek u lipnju, u nekim je mjestima u Hrvatskoj već započelo njihovo branje pa će tržnice i trgovine uskoro preplaviti posudice tog slatkog i svestranog voća: no bez obzira volite li uživati u cijelim jagodama, narezati ih u sladoled ili kolač ili pak dodati salati, čak i ako ste ih sami ubrali jagode prije jela treba oprati jer neoprane mogu sadržavati zemlju i druge prljavštine, kao i ostatke pesticida.

Zlatno pravilo vezano za pranje i čišćenja jagoda je da čistite samo onu količinu koju ćete u tom trenutku upotrijebiti, a do tada biste ih trebali suhe i neoprane čuvati u hladnjaku. Portal Pioneer Women savjetuje da jagode koje želite oprati stavite u cjedilo i držite ih pod hladnom vodom oko 20 sekundi, pomičući ih rukom kako biste bili sigurni da ste isprali sve strane. I premda je to vjerojatno dovoljno, oni koji se ne pouzdaju u običnu vodu jagode mogu oprati i solju, octom ili čak sodom bikarbonom, evo kako:

@neat.caroline How to wash strawberries 🍓 #fyp #bakingsoda #strawberries #bakingsodahacks #kitchentips #armandhammer #producetips #sustainableliving #hometips ♬ original sound - Neat Caroline

Pranje jagoda solju: Namakanje jagoda u slanoj vodi pomoći će ukloniti svu skrivenu prljavštinu i moguće bubice. Otopite jednu čajnu žličicu soli u nekoliko šalica tople vode pa joj dodajte par kockica leda da se ohladi, a zatim unutra potopite jagode na pet minuta. Ocijedite ih i temeljito kako ne bi poprimile slani okus.

Pranje jagoda octom: Ako želite oprati jagode octom (što je pametno ako ste kupili neorganske jagode jer će ocat bolje isprati pesticide), pomiješajte dvije šalice vode s pola šalice bijelog ili jabučnog octa i potopite jagode unutra na desetak minuta (za veće količine bobičastog voća pojačajte ocat i vodu). Ocijedite bobice i temeljito ih isperite kako ne bi imale kiseli ili kiseli okus.

@nikisky225 Clean your strawberries 👏🏻🍓 #clean #cleaning #cleanfruit #whitevinegarhacks #cleanstrawberries #easyclean #washfruit ♬ original sound - Niki Swiercinsky

Pranje jagoda sodom bikarbonom: Neki se korisnici na TikToku kunu da je jedini način da se s jagoda ispere sva prljavština taj da ih operete u vodi sa sodom bikarbonom. Ako mislite da je u sodi 'trik' savršeno čistih jagoda, u zdjelu ulijte četiri šalice vode i dodajte žličicu sode. Promiješajte i ubacite jagode, te ih ostavite unutra pet do deset minuta. Nakon toga ih temeljito operite pod hladnom vodom i osušite na kuhinjskom papiru. 

A kako je na TikToku pokazala korisnica @nikisky225, ako mislite da ništa od navedenog ne garantira da su jagode potpuno čiste, možete ih poprskati octom, 'posoliti', i tek onda nakon pet do deset minuta dobro isprati pod vodom i osušiti.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije