Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobičan sindrom

Bila je trudna s blizancima, a onda je jedan od njih 'nestao'

Trudnica - ilustracija
Pixabay
07.02.2024.
u 11:30

Iz malo informacija koje je mogla pronaći na internetu, saznala je da se između 15% i 35% blizanačkih trudnoća svede na jedan fetus.

'Nestao je', rekao je sonograf. Nekoliko je puta provjerio ultrazvuk i bio je siguran u svoju procjenu. 'Suprug i ja smo se nagnuli naprijed kako bismo promotrili sablasne sjene na ekranu, crne udubine, poput očiju, okružene sivilom. Činilo se kao da gledamo film noir. Žele mi je bio hladan na trbuhu. 'Kako to mislite, nestao?', prisjetila se Eleanor Barker-White svog ultrazvuka, prenosi Yahoo

Posljednji put kad je ležala u ovoj sobi, na svom osmotjednom pregledu, na snimci su bile dvije bebe i dva otkucaja srca. 'Prošla sam iscrpljujuću seriju hormonskih injekcija kao dio našeg IVF ciklusa, i nakon tjeskobnog čekanja, bili smo šokirani i oduševljeni kad nam je rečeno ne samo da je bilo uspješno, nego i da očekujemo blizance', rekla je Eleanor.

Foto: Eleanor Barker-White

'Otišli smo kući i slavili. Blizanci! Beskrajno smo razgovarali o praktičnosti i dinamici: možemo li si priuštiti dvije bebe? Kako bi funkcioniralo dojenje? Imamo li dovoljno mjesta? Nije bilo važno; bili bismo dobro, snašli bismo se. U dućanima za trudnice divila sam se mekoći dječjih odijela, zamišljajući svoje bebe u njima, njihova sićušna lica kako mi se smiješe jedno uz drugo. Možda pomalo naivno, razvili smo romantičnu viziju izazova koji su pred nama', dodaje.

Kako je moguće da je pet tjedana kasnije jedno od njene djece nestalo? Nije imala krvarenje, grčeve, nikakve simptome koji bi ukazivali da nešto nije uredu. 'To se zove sindrom blizanaca koji nestaje (VTS)', rekao je sonograf, 'Jedan blizanac postaje apsorbiran od strane drugog'.

VEZANI ČLANCI: 

Eleanor je očajnički tražila informacije, iako je znala što se dogodilo – jedan blizanac je izgubljen u pobačaju, a drugi je apsorbirao fetalno tkivo – nitko joj nije znao reći zašto. Nije bilo letaka sa savjetima ili grupe za podršku VTS-u, a članci na internetu bili su klinički, oskudni s detaljima. Medicinski stručnjaci odbacili su sindrom kao 'jednu od onih stvari'. Ne postoji ništa što se može učiniti da se spriječi ili liječi ovo stanje.

Na forumima o roditeljstvu i plodnosti Eleanor je otkrila da je to relativno česta pojava, no sindrom je ipak bio obavijen velom tajne. Iz malo informacija koje je mogla pronaći na internetu, saznala je da se između 15% i 35% blizanačkih trudnoća svede na jedan fetus zbog VTS-a, pri čemu se izgubljeni blizanac obično ponovno apsorbira.

GALERIJA: Trudnice imaju zaista čudnovate želje, jedu nezdravu hranu, kredu…

Trudnica - ilustracija
1/9

Iako su ishodi za preživjelog blizanca općenito dobri, osobito ako se gubitak nestalog blizanca dogodi u prvom tromjesečju, malo je istraživanja provedeno o učincima VTS-a na mentalno zdravlje na roditelje ili preživjelog brata ili sestru. 'Postala sam opsjednut bockanjem trbuha kako bih provjerila pokrete preostalog blizanca, užasnuta mogućnošću komplikacija ili još jednog gubitka. Istovremeno sam se osjećala krivim što sam 'iznevjerila' izgubljenog blizanca, priznaje Eleanor.

'Kako je trudnoća odmicala, i dalje sam se brinula da sam nešto pogriješila, jer kad si trudna, od tebe se sve očekuje. Odmarajte se, ali ne previše. Jedite, ali ne za dvoje. Održavajte svoju kuću čistom. Održi svoje dijete na životu. Nije ni čudo što je VTS bio tako dobro čuvana tajna', dodaje, 'Kad mi se sin rodio, bila sam oduševljena. Ipak, i dalje se činilo bizarnim i nevjerojatnim da je drugi blizanac potpuno nestao'.

VEZANI ČLANCI: 

Eleanor se uvijek pitala je li brat blizanac još uvijek 'živi' u njenom sinu i pomaže mu proći kroz život. a, taj koncept možda i nije tako nevjerojatan kao što se čini. Godine 2014. otkriveno je da je muškarac koji je bio na liječenju neplodnosti nosio DNK svog nestalog blizanca. Stanice su apsorbirane u preživjelog blizanca, učinkovito stvarajući mješavinu njega i njegovog brata - himeru. Uz oskudna istraživanja utjecaja VTS-a na preživjele blizance, nije jasno ima li ovaj fenomen druge učinke na identitet.

Ginekolog objašnjava kako je moguće da žena ne zna da je trudna: 'Postoji više razloga'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije