Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez svađanja

Bebe koje slušaju rasprave roditelja osjetljivije su na stres

obitelj,svađa,zlostavljanje
Thinkstock
28.03.2013.
u 13:00

Djeca nisu nesvjesna roditeljskih sukoba, i izloženost njima može utjecati na način na koji ona kasnije u mozgu obrađuju emocije i nose se sa stresom...

Američki znanstvenici otkrili su da mozak bebe reagira na ljutiti ton glasa čak i kad spavaju. Dječja sposobnost prilagodbe ostavlja ih podložnijima problemima u razvoju pogotovo ako su izloženi ekstremnom stresu, primjerice, zlostavljanju ili zanemarivanju, otkrili su istraživači sveučilišta u Oregonu, piše Daily Mail.

Oni su proučavali mozgove dvadeset beba uslijed djelovanja različitih zvukova rečenica izgovorenih jako ljutito, malo ljutito, veselo ili neutralnim tonovima.

- Čak i za vrijeme spavanja djeca su pokazivala različitu moždanu aktivnost ovisno o emocionalnom tonu rečenica - kazala je koauorica studije Alice Graham, te je dodala da djeca nisu nesvjesna roditeljskih sukoba. Istraživači su otkrili i da su djeca iz obitelji u kojima su svađe svakodnevna pojava pokazivala veću reaktivnost na ljutite tonove glasa u područjima mozga koji reguliraju stres i emocije. I prijašnja su istraživanja pokazala da djeca \"osjećaju\" probleme još dok su u maternici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije