Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ZORA

Bebe budućnosti: bez nasljednih bolesti i s čak tri roditelja

DNK
AFP
15.04.2010.
u 13:20

Stvaranjem desetak ljudskih embrija s tri donora britanski su znanstvenici sveučilišta u Newcastleu najavili vrijeme "dizajniranih" beba.

Stvaranjem desetak ljudskih embrija s tri donora britanski su znanstvenici sveučilišta u Newcastleu najavili vrijeme "dizajniranih" beba. Embriji koji imaju "dvije majke i jednog oca" dobiveni su genetskim inženjeringom kako bi se izolirali geni nosioci neizlječivih bolesti mišića, mozga, srca od kojih djeca često umiru i samo nekoliko sati nakon rođenja.

Znanstvenici se nadaju da će se to moći izbjeći u tri iduće godine, čime bi se omogućilo ženama u čijim obiteljima postoji povijest neke od tih bolesti da na svijet donesu zdravo dijete.

Istraživanja su koncentrirana na mitohondrije koji hranu pretvaraju u energiju koju zatim koriste mozak i tijelo. Svaki mitohondrij ima svoj DNK koji se prenosi s majke na dijete. Ozbiljni defekti u DNK mogu pogoditi jedno od 6500 djece i prouzročiti neku od oko 50 genetskih bolesti.
Kritičari pak tvrde da su ova otkrića korak naprijed u kloniranju ljudi čime se narušava svetost ljudskog života.

Komentara 3

Avatar Bjeda
Bjeda
15:02 15.04.2010.

Di je sad Mengele bemu misha?

MA
marelica
13:56 15.04.2010.

Koja nakarada! Strah me o ovome i čitati.

OR
ordoABchao
14:22 15.04.2010.

to je prava stvar, šteta što nisam rođen za 20ak godina pa da doživim svijet bez genetskih i nasljednih bolesti. naši će unuci zasigurno živjeti i po 150 godina ako ne i više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije