Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moj novi prijatelj

Astra i Kota djecu iz Centra za odgoj pripremaju za život

djeca
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
14.12.2013.
u 11:40

Program - Pomoću pasa uče se neovisnosti u svakodnevnom životu

Dok se druže s Astrom i Kotom, petnaestero djece, korisnika Centra za odgoj i obrazovanje u Velikoj Gorici, jednoj od najstarijih ustanova koja školuje i zbrinjava djecu i mladež s mentalnom retardacijom, strpljivo sjede na njihovu mjestu. Čekaju svoj red kako bi odradili vježbe u sklopu projekta Moj novi prijatelj, koji ih uči kontroli, razvija senzomotorne vještine, potiče ih na komunikaciju, uči slijediti pravila, razvija emocionalnu stabilnost te samopouzdanje... Teško odolijevaju da Astru, aljaskog malamuta, te Kotu, graničarskog škotskog ovčara, tijekom vježbi svako malo ne poljube ili poglade.

Osmislila edukaciju

– Kada smo počeli s vježbama u studenom, nisu mogli ni mirno sjediti na stolcu – kaže profesorica i defektologinja Iva Kovačić, koja je projekt osmislila nakon što je sa svojim novokupljenim psom krenula u Klub za obuku službenih i sportskih pasa (KOSP) na Remetinečkoj cesti. Vidjevši kako pas utječe na njezino troje djece, osmislila je program u kojem bi djeca s lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama s pomoću pasa koji služe za edukaciju djece po školama pripremila za neovisnost u aktivnostima svakodnevnog života.

Udruga u osnivanju

I Astra i Kota, uz nadgledanje njihovih vlasnica te trenerica u KOSP-u Ane Odak i Vide Živković, poslušno sjede dok djeca biraju slova koja se nalaze u torbi smještenoj na njihovim leđima, koja poslije pridružuju plastičnim figuricama.

– Lava ćemo staviti uz slovo L – pokazuje Kovačić, dok djetetovom ručicom prelazi preko slova. U osnivanju je i udruga kojom bi ovakva vrsta rehabilitacije postala redovita.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije