Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALTERNATIVNO RJEŠENJE

Aspirin pomaže oboljelima od raka, ali ima i opasne nuspojave

aspirin
18.02.2010.
u 15:20

Ovo je prva studija koja je pokazala da aspirin znatno smanjuje rizik od širenja raka kao i smrtnost žena koje su liječene od ranog stadija raka dojke.

Žene oboljele od raka dojke koje barem dva puta tjedno piju aspirin mogu čak dvostruko povećati šanse za preživljavanje, tvrde američki istraživači. Prema njihovoj najnovijoj studiji najveću zaštitu žene dobivaju uzimaju li taj lijek dva, tri ili četiri puta tjedno. Time se, navode u istraživanju, rizik od umiranja smanjuje za 71 posto, a rizik od širenja raka za čak 60 posto.

- Ovo je prva studija koja je pokazala kako aspirin znatno smanjuje rizik od širenja raka kao i smrtnost žena koje su liječene od ranog stadija raka dojke – izjavila je voditeljica studije provedene u Medicinskoj školi na Harvardu dr. Michelle Holmes dodavši kako bi redovito uzimanje lijeka moglo biti jednostavna i jeftina alternativa koja nekim ženama s rakom dojke pomaže da žive dulje.

Dobivenim rezultatima s više opreznosti pristupa dr. Nives Tarle Bajić, specijalistica obiteljske medicine koja u svojoj ordinaciji vrši preventivne preglede dojki ultrazvukom color dopler najnovije generacije

- Na rezultate takvih istraživanja trebamo pričekati kao što čekamo rezultate uzimanja bilo kakvog lijeka koji nam je već poznat, a počinje se koristiti za namjenu za koju nije do tada prepisivan pa valja biti oprezan i suzdržan. Opreznost je potrebna u slučaju aspirina, zato što on nije bezazlen lijek i zato što kod svakog pojedinca može u različitim, a ponekad i malim dozama dovesti do neželjenih nuspojava. To su najčešće krvarenje u probavnom traktu, u spolnom i mokraćnom sustavu kao i potkožna krvarenja. Poznato je i to da se aspirin ne smije davati osobama s oštećenom jetrenom i bubrežnom funkcijom dok je u trudnoći kontraindiciran zbog embrija, odnosno fetusa jer i kod djece može izazvati Reyev sindrom, životno opasan poremećaj koji uzrokuje upalu mozga i naglo nakupljanje masti u jetrima - zaključila je dr. Tarle Bajić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije