Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVO...

Ako želite uvećati užitak, prije seksa nešto pojedite, savjetuje istraživanje

Shutterstock
23.10.2023.
u 19:25

Grelin, crijevni hormon koji pokreće motivaciju za hranom i povećava unos hrane, suštinski je povezan s razinama užitka

Hrana i seks dva su najveća životna zadovoljstva - a sada znanost kaže da su još bolji zajedno. Istraživači s norveškog Sveučilišta u Oslu otkrili su da "nježno milovanje" nije zadovoljavajuće ako ste gladni, piše NY Post

Tim je objavio svoja otkrića u akademskom časopisu Psychophysiology nakon provođenja eksperimenata na 67 norveških dobrovoljaca oba spola. "Ugodnost dodira bila je veća nakon obroka nego bez njega, a aktivacija mozga bila je veća nakon obroka nego bez njega", rekao je tim. Kasnije su ustvrdili da je grelin, crijevni hormon koji pokreće motivaciju za hranom i povećava unos hrane, suštinski povezan s razinama užitka.

VEZANI ČLANCI:

 

Kako bi se proveo eksperiment, od sudionika se tražilo da im se potkoljenice nježno dodiruju dva odvojena dana - jedan kada su jeli, a drugi kada nisu. Prvog dana dobrovoljci su na eksperiment stigli u 15 sati nakon što su postili šest sati. Nakon toga su dobili tekući obrok i bananu prije nego što im je desna potkoljenica bila dodirivana različitim brzinama. Istodobno su im mozgovi skenirani fMRI skenerom. Nakon toga, zamoljeni su da ocijene koliko im je dodirivanje bilo ugodno. Drugog dana od sudionika se tražilo da poste šest sati i nisu im davali hranu nakon što su stigli dovršiti eksperiment. Nema sumnje da su bili gladni, ponovno su im dodirivali potkoljenice dok su im mozgovi skenirani. Naravno, skeniranje je otkrilo više razine grelina (hormona gladi) drugog dana.

Nije iznenađujuće da su volonteri također izvijestili o nižim razinama zadovoljstva. "Sve brzine dodira ocijenjene su kao manje ugodne kada sudionici nisu jeli", rekli su istraživači. “To može biti zato što su sudionici možda bili ometeni interceptivnim osjećajima povezanim s glađu uzrokovanim praznim želucem. "Grelin bi mogao pridonijeti smanjenju vrijednosti društvenih poticaja za promicanje traženja hrane umjesto usredotočenja na užitak", zaključili su. "Naši rezultati pokazuju da je, osim svoje utvrđene uloge hormona koji stimulira apetit, grelin također uključen u dodjeljivanje vrijednosti društvenim nagradama kao što je dodir."

 

Međutim, možda nije pametno jesti previše prije nego što se seksate, a jedan liječnik kaže da biste nakon obilnog obroka trebali pričekati najmanje 60 minuta sa seksom. "Bilo koje vrijeme manje od toga rezultiralo bi time da bi možda puno hrane još uvijek bilo u vašem trbuhu", rekla je dr. Valerie Antoine Gustave. Stručnjak je dodao da "ugljikohidrati koji mogu visoko fermentirati poput mliječnih proizvoda, kruha i voća poput jabuka i trešanja mogu uzrokovati povećanje plinova i nadutosti", tako da biste trebali dodatno izbjegavati takve tvari puno prije seksa.

 

Ključne riječi

Komentara 3

MI
mikimouse12
04:26 24.10.2023.

Moram sad svojoj reci da od sada moramo maznut mjesano meso da se opustimo, a ne nacugat se

Avatar Tombstone
Tombstone
02:11 24.10.2023.

Ni u kom slucaju. Pitajte karamarka

PO
Poletarac101
00:11 24.10.2023.

Možete prije sexa i nešto popušiti..shisha je top

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije