Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ako prestanete pušiti izloženiji ste riziku od dijabetesa

pusenje
AFP
06.01.2010.
u 15:06

Ako pušite, svakako biste trebali prestati, ali pritom pripazite na kilograme, jer nakupljanjem kilograma povećavate rizik od dijebetesa 2.

Da je pušenje štetno i da treba što prije prestati pušiti nije tajna niti nepoznanica. Poznato je i da pušenje uvelike povećava rizik od dijabetesa tipa 2. No, najnovija istraživanja pokazuju da rizik od dijabetesa tipa 2 dodatno raste ako osoba prestane pušiti.

Prema jednoj studiji provedenoj u Americi osobe koje prestanu pušiti izložene su 70 posto većem riziku od dijabetesa tipa 2 tijekom prvih šest mjeseci koje provode bez cigareta u usporedbi s ljudima koji nikad nisu pušili.

Razlog za ovaj povećani rizik, čini se, su kilogrami koje osoba dobije nakon što prestane pušiti. Ipak, znanstvenici s University School of Medicine u SAD-u napominju da ovo ne bi trebalo poslužiti kao razlog zbog kojeg treba nastaviti pušiti.

Sa Sveučilišta jednostavno poručuju - nemojte niti počinjati pušiti. A ako već pušite, prestanite, ali pripazite na težinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije