Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Možete vi to

Ako noklice ne valjaju sve je propalo! Uz ova 3 recepta postat ćete svjetski prvak u pripremi juhe s omiljenim dodatkom

18.02.2023.
u 07:00

Noklica nikad dosta. Mekane pahuljaste poput oblaka... Klinci ih toliko vole da će ih čak pojesti i u kombinaciji s koprivom koju inače ne žele jesti.

Za bezglutensku verziju noklica pobrinula se naša Marija Herjavić Jerkić, koja nam je dala recept za pravu domaću, bistru juhu od junetine, a brze povrtne juhice s povrćem i savršeno mekanim i slasnim noklicama pronašli smo kod Nasje Duplančić, gdje drugdje!

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Bistra juneća juha s kukuruznim noklicama

Sastojci:

  • povrće za juhu (crveni luk, mrkva, paprika babura, list i korijen peršina, ljupčac, kelj, list i korijen celera)
  • junetina
  • sol 
  • sjeckani peršin

Za noklice:

  • 1 jaje
  • 1 žlica ulja
  • 1/2 žlice kukuruznog škroba
  • 3,5-4 žlice palente

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Priprema:

U loncu u kojem će se kuhati juha zapecite luk, papriku, mrkvu i celer. Crveni luk samo operite, nemojte mu skidati koru, jer ona da lijepu boju juhi. Zatim dodajte sve ostalo povrće i meso, zalijte kipućom vodom i kuhajte dok se dobro ne skuha. Stavite što više raznog povrća i mesa, kako bi juha bila bogatog okusa. Tako neće zahtijevati nikakve umjetne dodatke okusu, osim soli i po želji papra. U običnom loncu potrebno je kuhati nekoliko sati, a ukoliko se koristi express lonac, dovoljno je tridesetak minuta. Dok se juha kuha promiješajte sve sastojke za noklice, pustite da odstoje i povežu se barem 15 minuta. Skuhanu juhu procijedite i začinite. Kad proključa, smanjite vatru i krenite ubacivati noklice. Pazite da budu manje jer narastu tijekom kuhanja. Poklopite i kuhajte oko15 minuta na laganoj vatri dok se noklice ne skuhaju. U juhu dodajte malo nasjeckane mrkve koja se kuhala i mesa te pospite s malo sjeckanog peršina.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Juha od povrća s noklicama

Sastojci:

  • 2 mrkve
  • 1 brokula
  • 3 mlada luka
  • 1/2 korabice
  • 2 lovorova lista
  • nasjeckano lišće peršina
  • nekoliko listova špinata
  • sol, papar
  • žličica kurkume, po želji
  • maslinovo ulje
  • oko 1,5 l povrtnog temeljca ili vode

Za noklice:

  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • žličica maslinovog ulja
  • 4-5 žličica brašna

Priprema:

Mrkvu i korabicu ogulite i narežite na kockice. Mladi luk narežite na kolutove, a brokuli odvojite cvjetove i operite. Špinat također operite. Na maslinovom ulju prvo dinstajte mladi luk uz miješenje. Odmah posolite i dodajte kurkumu. Nakon što luk uvene dodajte mrkvu i korabicu pa još dinstajte oko 5 minuta. Zalijte temeljcem ili vodom i pustite da kuha. Dodajte sol i papar po želji te 2 žlice palente. Zadnjih desetak minuta ubacite cvjetove brokule i peršin pa kuhajte dok brokula ne omekša.

Pripremite noklice. U veću šalicu ili zdjelicu stavite jaje, sol, ulje pa umutite vilicom. Dodajte brašno i dobro žličicom miješajte da dobijete glatku gustu smjesu. Zadnjih pet minuta kuhanja juhe, žličicom grabite smjesu za noklice i stavljajte u kipuću juhu.
Kada sve isplivaju na površinu, gotove su. Po želji dodajte listove špinata i prokuhajte još minutu.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Juha s noklicama od griza i koprive

Sastojci:

  • 2-3 mrkve
  • 1 manji luk
  • 2 mlada luka
  • 1 cvjetača
  • 1 ravna žlica kurkume
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Luk nasjeckajte sasvim sitno. Mladi luk narežite na kolutove, mrkvu također. Cvjetaču operite i razdvojite na cvjetiće. U lonac stavite malo maslinova ulja, sjeckani luk i mrkvu pa posolite, dodajte kurkumu i pustite da se dinsta na laganoj vatri dok luk ne uvene. Pred kraj dodajte mladi luk i cvjetaču pa još dinstajte miješajući. Dodajte vodu ili povrtni/mesni temeljac da prekrije povrće. Neka se kuha dok mrkva i cvjetača ne postanu mekani (ne previše mekani) oko 20 minuta. U međuvremenu dodajte još soli i papra. Kada je juha skoro gotova ukuhajte noklice. Po želji, kod serviranja dodajte malo maslinovog ulja, ribanu koricu limuna ili ribanog parmezana.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Za noklice:

  • 1 cijelo jaje
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 8 ravnih žlica griza (pšenični, pirov)
  • malo soli
  • malo papra
  • 2 žlice sjeckanih listova koprive

Priprema:

Jaje dobro umutite vilicom, dodajte ulje, sol, papar i griz. Sve promiješajte i ako vam se čini da je rijetko (što ovisi od vrste griza), pričekajte malo dok se smjesa zgusne tj. dok griz nabubri. Kada je juha skoro gotova, smanjite vatru tako da tek lagano kuha. Smjesu grabite s jednom žličicom pa prebacujte u drugu žličicu dok ne dobijete lijepi oblik knedle. Ubacite u juhu i kuhajte oko 5 minuta. Kada su kuhane ugasite vatru, poklopite i pustite da miruju još 15 minuta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije