Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERAN ŽIVOT

Akne sve češće 'napadaju' 
i nakon puberteta

koža
Arhiva
18.09.2010.
u 15:01

Akne koje se prvi put pojavljuju u dobi iznad 25. često nazivamo hormonalne akne, iako one mogu biti posljedica stresa, načina prehrane, lijekova

Moderan način života, stres te loša prehrana među glavnim su krivcima što i nakon tinejdžerskih godina većina odraslih ima problema s prištićima, odnosno aknama. Razloga je još mnogo, a osim estetskog problema, mnogi se bore i s bolnim potkožnim upalama.

Ivana Manola, dr. med. spec. dermatovenerologije
s Poliklinike Vili, ističe da su akne jedna od najčešćih kožnih bolesti u općoj populaciji. Kako u pubertetu, tako i kasnije u životu, kada najmanje očekujemo probleme s prištićima.

– U zadnje vrijeme akne se sve češće vide u starijih od 25 godina, posebice u žena. Razlikujemo dva tipa postadolescentnih akni: perzistirajuće akne koje su započele u pubertetu i nastavljaju se u odrasloj dobi, i akne koje se prvi put javljaju u dobi iznad 25. godine života. Akne koje se prvi put pojavljuju u dobi iznad 25. često nazivamo hormonalne akne, iako one mogu biti posljedica stresa, načina prehrane, lijekova ili u svojoj pozadini mogu imati fokus (žarište) upale – upozorava doktorica Manola. Kod odraslih žena, ističe, akne se najčešće javljaju na donjoj polovici lica i vrata, s pogoršanjima predmenstrualno. Često žene osjete pogoršanje akni za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno se javljaju oko usta i na bradi.

Razlikujemo nekoliko vrsta akni, a kod hormonalnih (uzrokovane i sindromom policističnih jajnika) iznimno je važna suradnja s dermatologom i endokrinologom kako bi se postavila prava dijagnoza i prepisala prava terapija.

– U sklopu ovog složenog hormonalnog poremećaja na koži se mogu pojaviti akne, povećana dlakavost tijela (hirzutizam) i pojačano ispadanje kose. Navedeni simptomi posljedica su povišene razine muških spolnih hormona ili povećane osjetljivosti folikula dlake na normalne razine muških spolnih hormona – ističe doktorica Manola.

Akne mogu uzrokovati i brojni lijekovi koje uzimamo.

– Brojni lijekovi, uključujući i vitaminske preparate, mogu izazvati tzv. akneiformne erupcije. Lijekovi koji dokazano dovode do nastanka akneiformnih erupcija su: kortikosteroidi, fenitoin, litij, izonijazid, inhibitori epidermalnog čimbenika rasta, jodidi, bromidi, androgeni i brojni drugi lijekovi – kaže doktorica Manola.

Liječenje akni može trajati i više od šest mjeseci, a potrebno je pažljivo slušati upute liječnika i redovito odlaziti na kontrole. S obzirom na to da su aknama sklonije osobe s masnijim tipom kože, tada bi trebale i koristiti proizvode za njegu kože namijenjene upravo tom tipu. Naravno, kod odabira preparata za njegu opet bi bilo dobro posavjetovati se s dermatologom, koji će najbolje znati preporučiti terapiju i pravilno vas liječiti od akni.

Pravilna terapija i strpljenje garancija su uspjeha. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije