Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

7 činjenica o plant-based jelima zbog kojih ćete ih poželjeti pripremiti već danas

Foto: PR FOTO
1/6
29.06.2023.
u 11:43

Bez obzira pripremamo li doručak, ručak, večeru ili užinu, vrlo je lako i brzo napraviti ukusan plant-based obrok

Biljna prehrana savršen je odabir za sve one koji žele umanjiti unos namirnica životinjskog porijekla. Obroci bogati povrćem, voćem, grahoricama, orašastim plodovima i žitaricama donijet će mnoštvo hranjivih tvari vašem tijelu, od kojih ćete se osjećati zdravije i zadovoljnije. 

1. U biljnoj prehrani mogu uživati i oni koji jedu namirnice životinjskog porijekla

Kod pripreme obroka većina jela bazira se na namirnicama biljnog porijekla, a ako je u jelo uključeno i meso, riba, morski plodovi ili primjerice sir, oni su manje zastupljeni od ostalih sastojaka – primjerice u odnosu 90:10. Stoga, ako želite preći na biljnu prehranu to možete napraviti kojim god vam tempom to odgovara. 

2. Uz plant-based verzije omiljenih jela možete uživati u zdravim i jednako ukusnim obrocima 

Svi se sjećamo kada smo bili djeca i (ponekad naporni) roditelji su nas uvjeravali da „samo probamo“ neko jelo jer „možda će ti biti fino“. Da ih nismo poslušali, sada vjerojatno većinu omiljenih jela nikada ne bismo ni kušali. Zato savjetujemo da „samo probate“ biljne verzije omiljenih jela poput burgera, mesnih okruglica, ćevapčića, sireva, nuggetsa, salama, lososa i morskih plodova, jer su doista fini, sočni i ukusni. Pri kupovini u planty.hr web shopu između ostalog istražite ponudu alternativnih jela prema kategorijama – meso, morski plodovi, namazi i sirevi.

Foto: PR foto

 

3. Biljna prehrana ekonomična je i isplativa

Mnogo smo puta čuli kako je hraniti se zdravo skupo i neodrživo, no većina namirnica poput voća, povrća, žitarica košta isto ili je jeftinija od namirnica životinjskog porijekla. Uvođenje više voća i povrća u prehranu prilika je da biramo sezonske namirnice. Kada vam je potreban brz, a hranjiv obrok webshop planty.hr nudi iznimno ukusna i hranjiva gotova jela, koja ćete moći ponijeti u ured ili u kratkom roku servirati kod kuće. 

Foto: PR foto

 

4. Plant-based obroci jednostavni su za pripremu

Bez obzira pripremamo li doručak, ručak, večeru ili užinu, vrlo je lako i brzo napraviti ukusan plant-based obrok. Za doručak tu su razni namazi, sendvič sa biljnim sirom i salamom, smoothiji od voća, žitarice i kaše s orašastim plodovima… Veselit ćete se ručku uz povrtne juhe, biljni bolonjez, lasagne ili burger, plant-based nuggetse, curry ili wok s tofuom i povrćem. Idealna brza večera bit će tortilje s raznim punjenjima, kruh s organskom paštetom s tartufima, falafel u kombinaciji s umacima i svježim povrćem, tjestenina s gljivama, bogata salata sa svježim ili grill povrćem i rižom ili kvinojom. Snackovi kao što su pločice od žitarica, voćne salate, guacamole dip u kombinaciji s hrskavim krekerima utažit će glad i oduševiti okusom. 

Foto: PR foto

 

5. Obroci na bazi biljnih namirnica bogati su nutrijentima i pružaju zaokruženu prehranu

Učestalo je mišljenje da ukoliko određene namirnice izbacimo iz naše prehrane da će nam nedostajati određenih hranjivih tvari. Utoliko je biljna prehrana idealna, s obzirom da stavlja naglasak na namirnice bogate nutrijentima poput voća i povrća, a pritom omogućuje svakome da ostale namirnice prilagodi ukusu i potrebama tijela. Mnogo je namirnica koje su bogate proteinima, a posebno se izdvaja leća, grah, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice. Na planty.hr web shopu za svaki proizvod možete pogledati udio proteina, ali i drugih sastojaka poput ugljikohidrata i šećera, kako bi napravili uravnotežen obrok prilagođen svojim potrebama. 

6. Biljnom prehranom podržavate očuvanje okoliša 

Želite li dati svoj doprinos očuvanju okoliša te smanjivanju negativnog utjecaja na klimatske promjene, birajte proizvođače hrane koji dijele vaše vrijednosti. Plant-based proizvodi dobra su alternativa za sve one koji u fokus stavljaju održiv način života. Svjetski poznati plant-based brendovi koje nudi Planty.hr – Tofutown, Etadoro, Vegini, Vegan Deli, Revo Foods i Planet V – donose jedinstvene biljne alternative klasičnoj hrani. 

Foto: PR foto

 

7. Raznoliki biljni proizvodi su dostupni za dostavu u cijeloj Hrvatskoj u samo nekoliko klikova

Bogatim izborom raznolikih namirnica i jela te jednostavnim online naručivanjem novi hrvatski web shop Planty.hr dokazuje da plant-based prehrana može biti jednostavna, ukusna i ekonomična. Planty.hr donosi pomno odabrane proizvode provjerenih brendova koji će oduševiti svojim okusom, raznolikošću te jednostavnošću pripreme. Zapratite Planty na službenoj Instagram i Facebook stranici kako bi saznali novosti u ponudi te dobili inspiraciju za ukusne obroke kroz maštovite recepte.

Foto: PR foto

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije