Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemojte jesti

Znanstvenici: Ključ zdravlja krije se u izgladnjivanju. 3 dana posta obnavlja imunitet

post
Foto: Shutterstock
06.06.2014.
u 12:34

Izgladnjivanje, odnosno post, jest kao da ste stisnuli tipku za regeneraciju, kažu autori studije.

Iako smo dosad dobili po prstima od niza nutricionista i na sam spomen restriktivnih dijeta, čini se da nema ničeg lošeg u (malo) izgladnjivanja.

Trodnevni post regenerirat će cjelokupni imunološki sustav u organizmu, a to vrijedi čak i za osobe starije dobi.

Ustvrdili su to znanstvenici u otkriću koje nazivaju "čudesnim", piše Telegraph.

Istraživanje, naime, sugerira kako izgladnjivanje organizma potiče matične stanice da počnu proizvoditi nova bijela krvna zrnca (leukocite) koja se u tijelu inače bore s infekcijama.

Studija je provedena na Sveučilištu Južna Kalifornija, a znanstvenici post savjetuju ponajprije osobama kojima je imunološki sustav oštećen, npr. pacijentima s karcinomom i na kemoterapiji. Njima post od 72 sata, zabilježeno je, neutralizira toksine i negativne učinke kemoterapije.

Također, pomaže starijim osobama kod kojih je imunitet oslabio.

– Izgladnjivanje odnosno post jest kao da ste stisnuli tipku za regeneraciju, kažu autori studije.

Kad se izgladnjujete, tijelo nastoji sačuvati energiju, a jedan od načina jest recikliranjem imunoloških stanica koje mu ne trebaju, posebno ako su već oštećene, pojašnjavaju.

Slijede daljnja istraživanja, a bilo kakve promjene u prehrani, posebno u teško oboljelih pacijenata, trebalo bi provoditi u dogovoru s liječnikom.

>>7 znakova o zdravlju koje vam šalje tijelo, a na koje ne biste smjeli odmahnuti rukom

>>Evo zašto biste ujutro trebali piti vodu na prazan želudac

Komentara 1

MU
mudjahid2011
12:53 04.07.2014.

Prenosi se od Ebu Zerra, radijallahu anhu, da je rekao: „Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio nam je da postimo tri dana u mjesecu: trinaesti, četrnaesti i petnaesti.“ Prenosi Nesai i Tirmizi, i ocjenjuje ga sahihom Ibn Hibban. [1]

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije