Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vox Feminae Festival

Život žena kroz teme poput užitka, umjetnosti i (ne)majčinstva

Vox feminae
19.05.2022.
u 08:53

Od 23. svibnja do 2. lipnja u kinu Tuškanac održava se ovogodišnji filmski program Vox Feminae Festivala

U tijeku je šesnaesto izdanje Vox Feminae Festivala, a filmski program ovogodišnjeg izdanja održat će se od 23. svibnja do 2. lipnja u kinu Tuškanac, uz besplatan ulaz na sve projekcije. Filmovi su izuzetno zanimljivi jer o poziciji žene govore kroz teme poput užitka, umjetnosti i (ne)majčinstva.

Na programu je igrani film "Tove", koji stiže iz Finske, djelo nagrađivane scenaristice i redateljice Zaide Bergroth, koje govori o slikarici Tove Jansson i njezinu nekonvencionalnom životu pri kraju Drugog svjetskog rata. Potom u Tuškanac stiže španjolski dokumentarac "Četiri stiha samoužitka", koji kroz vizure sedam žena i jedne nebinarne osobe govori o masturbaciji, koja im je svima u različitim fazama života predstavljala tabu. Slijedi "Čopor pičića", domaći dokumentarac u režiji mlade scenaristice i autorice nekoliko kratkih filmova Paule Skelin i snimatelja, montažera i redatelja Luke Čižmaka. Autori dokumentiraju drag kolektiv House of Flamingo na njihovoj prvoj turneji nakon više od godinu dana izbivanja s pozornica. Taj je film na programu u petak 27. svibnja u 21 sat, a nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom i članicama kolektiva.

Odnosom prema ženama u umjetnosti i pozicioniranjem umjetnica bavi se dokumentarac "Žene u povijesti umjetnosti" redateljice Susanne Radelhof. Unatoč vlastitu angažmanu i doprinosu, žene i njihovo stvaralaštvo i dalje su marginalizirane. Posljedice tog odnosa su poražavajuće – u muzejskim zbirkama nalazi se samo pet posto žena. Posljednji film je američki dokumentarac "I to mi je neki život (bez djece)", koji progovara o izuzetno aktualnoj temi – majčinstvu. Zabavan i provokativan, ovaj film Therese Shechter preispituje kulturalne narative koji oblikuju naše živote te potiče raspravu o tome tko ima kontrolu nad ženskim tijelima i životima. Na programu je u četvrtak 2. lipnja u 19 sati, a nakon projekcije je i online razgovor s redateljicom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije