Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski povijesni muzej

Zima, proljeće, ljeto i jesen 1971. - 50 godina kasnije

PAVAO CAJZEK/VEČERNJI LIST
11.01.2022.
u 12:22

Hrvatski povijesni muzej 12. siječnja za javnost otvara izložbu ”Sedamdesetprva”. Zgrada Povijesnog muzeja od potresa nije u funkciji pa izložba do 13. ožujka traje u Klovićevim dvorima.

U izvanrednim okolnostima za Hrvatski povijesni muzej, čija je zgrada u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch zbog posljedica potresa od 22. ožujka 2020. zatvorena za javnost, svoju izložbu “Sedamdesetprva” 12. siječnja za javnost otvara u Galeriji Klovićevi dvori.

U pitanju je vrlo živa prezentacija video, fotografskog, literarnog i inog materijala kojim se predstavljaju zbivanja jednako žive 1971. u povodu 50. godišnjice obilježavanja Hrvatskog proljeća.

Godina 1971. jedna je od prijelomnih godina u kojoj je simbolički sažeto dinamično razdoblje hrvatske suvremene povijesti, općepoznato kao Hrvatsko proljeće. Znamo da je riječ o reformnom pokretu u kojem se prvi put otvoreno i masovnije izražavalo nezadovoljstvo hrvatskih građana položajem Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji. Tražila se veća samostalnost, nacionalna ravnopravnost u jeziku, gospodarstvu i kulturi. Sam postav izložbe, kako je najavljeno, sadrži šest kronološko-tematskih cjelina. Uz uvodni pregled događaja do 1971. pod nazivom Neka bude živost… u četiri glavne cjeline donosi se slijed zbivanja tijekom 1971., i to kroz djelovanje reformista, matičara i studenata. Cjeline nose nazive po godišnjim dobima koja više simbolički nego strogo kalendarski odgovaraju razvojnim fazama reformnog pokreta, a širi kontekst vremena donosi se pregledom općedruštvenih zbivanja u zemlji i svijetu. Tako, primjerice, u dijelu koji se odnosi na “zimu” 1971. saznajemo da je početak godine u znaku osporavanja izbora studenta prorektora na Sveučilištu u Zagrebu Ivana Zvonimira Čička, ali i da je gospodarsko pitanje u tom trenutku jedno od najvažnijih za Hrvatsku, jer ona kao jedna od najrazvijenijih republika vlastitim zarađenim sredstvima nije mogla slobodno raspolagati jer se 80 posto investicija ulagalo u Srbiju, gdje je bio koncentriran bankarski kapital.

Što se pak tiče kulture, u veljači počinje djelovati Satiričko kazalište Jazavac, i to premijerom predstave “Trla baba dinar”. Uz politička zbivanja “proljeće” će obilježiti Vice Vukov, koji na festivalu Zagreb 71. izvodi pjesmu “Tvoja zemlja”. “Ljeto” će među ostalim obilježiti i normalizacija odnosa Svete Stolice i Jugoslavije, a “jesen” pak studentski štrajk pod parolom Hrvatskoj njezine devize. Posljednja cjelina, piše u vodiču izložbe koji je ilustrirao Milan Trenc, pod nazivom “Čuvanje nade” upućuje na posljedice sloma pokreta te sadržava sjećanja svjedoka vremena, njih 38, i njihovih obitelji na “sedamdesetprvu” pedeset godina kasnije. Autori izložbe su Mislav Barić, Petra Braun, Ana Filep i Andreja Smetko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije