Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo u KNAP-u - "Idi negdje drugdje"

Ženska priča o najslabijima: silovanim ženama, emigrantima, onima koji se usude željeti

Karla Bibić u sceni predstave u kojoj scenografiju čine – kartonske kutije
Foto: Arhiva KNAP
19.02.2016.
u 12:53

Vedrana Klepica u svojoj novoj drami idiličan i siguran Zagreb suprotstavlja mnogo mračnije dijelove zagrebačke stvarnosti, ali i temu emigranata

Na ulicama je u dva ujutro dovoljno tiho da možete čuti kako dišete. Na ulicama grada nema terorista, nema slamova, nema obračuna narkokartela... Grad o kojem govorimo je Zagreb.

O njemu zapravo priča Vedrana Klepica, mlada hrvatska dramatičarka u svojoj novoj drami “Idi negdje drugdje”, praizvedenoj na sceni KNAP-a, a nastaloj u produkciji KUFER teatra. No, taj idiličan i siguran Zagreb samo je jedno lice ove priče, jedan njen sloj. Drama je nastala kombinacijom dvaju Klepičinih tekstova, koji u zagrebačku stvarnost i svakodnevicu uvodi temu emigranata. Tko su ti izgubljeni ljudi koji lutaju ulicama nekih nepoznatih gradova do kojih su došli tragičnim putovima na kojima ostaju mrtva i utopljena tijela njihovih sunarodnjaka? Što žele? Imaju li pravo željeti? Ovo je zapravo priča o svima koji su slabi i ugroženi: ženama žrtvama nasilja, silovanim ženama, manjinama, izbjeglicama..., ali i jaka ženska priča, jer i Klepica i redateljica predstave Helena Petković jasno daju do znanja da stvari o kojima govore tako vide i osjećaju baš žene.

Redateljica predstavu koja nema priču, nego barata monolozima dviju protagonistica postavlja kao scenu na sceni. Tu je smješteno pedesetak običnih kartonskih kutija, ali kada tekst krene, sasvim je lako u dvije postavljene okomito vidjeti zagrebačku katedralu. Među kutijama, i oko njih, kreću se dvije glumice. One su Ivana Krizmanić, možda i jedina hrvatska glumica koja s minimalnim glumačkim materijalom postiže maksimalan dramski učinak, i mlada Karla Bibić, koja je hrabro i dosljedno slijedi.

Ključne riječi

Komentara 1

DM
dr_max
15:26 19.02.2016.

Da li se tu pojavljuje i Pupovec?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije