Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osmomartovska događanja

Žene pjevaju himnu pred MSU, Šimleša ih emancipira, u Dubrovniku "pimpekfest"

Sanjin Strukic/Pixsell
08.03.2024.
u 10:13

Među programima koji se odvijaju na Dan žena ističe se panel samo muških ljevičara u Dubrovniku

Danas se slavi Međunarodni dan žena, nastao kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvoga svjetskog rata. Na zalasku socijalizma Osmi mart pretvorio se iz emancipacijskog u komemorativni dan koji se prečesto svodio na puko poklanjanje karanfila, a u novoj državi iznova su ga preuzele nove generacije feministica koje od 2016. godine organiziraju prosvjednu manifestaciju Noćni marš. Krenule su kao mala grupa uglavnom mladih žena, a danas se maršira u pet hrvatskih gradova, a na taj prosvjedni skup poziva i Severina.

Nakon marša u zagrebačkoj Mediki strip-kolektiv Komikaze održava izložbu, radionice i koncerte objedinjene pod nazivom “Grrrls to the front”. Prosvjedno-umjetničku akciju u organizaciji udruge Domino danas ima i Arijana Lekić-Fridrih, koja će s grupom žena ispred zagrebačkog MSU izvesti hrvatsku himnu. Tu je i niz opuštenijih događanja poput Art&Wine radionica u Puli, Prelogu i Splitu i keramičarskog mini-tečaja u feminističkoj manufakturi Morra Ceramics, dok Vinkovčankama preporučujemo izložbu “One su tu” u organizaciji kiparice Ane Čolaković i vizualne umjetnice Ive Muškić.

A za žene koje bi i na svoj dan rado slušale muškarce u Dubrovniku se odvija sada već famozni “pimpekfest”, odnosno niz panela pod nazivom “Kupi mi, mama, jedan mali rat!” na kojima govore isključivo muški ljevičari, dok Bruno Šimleša u riječkom CineStaru drži predavanje “Kako slaviti sebe i svoju ženstvenost?”. Tamo će ih između ostaloga učiti da svoje potrebe stave u prvi plan te govoriti o “drugačijoj definiciji ženstvenosti, koja proizlazi iz čistog srca i uma, a ne izgleda i vanjštine”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije