Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zgrada HAZU

Zbor Ivan Filipović pretvorio je divno predvorje u glazbeni hram

PXL_120619_1748
PIXSELL
20.06.2012.
u 18:43

Praizvedbe - na koncertu su praizvedena nova djela čak sedmorice hrvatskih autora

Nije to bilo prvi put da se pjeva i svira u auli HAZU. Uljepšavajući neki od svečanih skupova, tamo su već bili i pjevači Komornog zbora Ivan Filipović. Ali, u ponedjeljak navečer tom je pjevačkom sastavu pripala čast da održe prvi cjelovečernji samostalni koncert ikada održan u zrinjevačkom predvorju.

Počašćena Akademija

Istaknuo je to u pozdravnoj riječi predsjednik HAZU Zvonko Kusić, koji polako, ali čini se sustavno, provjetrava kutak po kutak te zgrade i ustanove, služeći se, eto, i glazbom. Ali, unatoč povlastici za pjevače, počašćena je zapravo bila Akademija i svi mi koji smo bili na koncertu za pamćenje. Zahvaljujući ozbiljnosti i predanosti dirigenta Gorana Jerkovića, upravo za njega i njegov majstorski uvježban zbor čak su sedmorica hrvatskih skladatelja napisala nove skladbe na zadanu temu “suvremena zborska glazba na hrvatske narodne motive.” Rezultat je bio željeno raznolik jer svaki se autor predstavio sebi svojstvenim stilom, razinom zanatskog umijeća te odabirom tema iz različitih krajeva Hrvatske.

Završetak je tako pripao slavonskom “Kolu” Trpimira Jerkovića uz samicu i bisernicu. Prije toga čuli smo vrlo lijepe obrade Tomislava Uhlika podravske narodne “Pozvale su dekle dečke”, a potom uz frulu i ljericu mljetsku “Sivi soko k vili doletio” i dubrovački “Linđo”. Zbor kristalne intonacije i artikulacije s lakoćom je svladao i vokaliziranu verziju skladbe Massima Brajkovića “Capriccio in bitinada”.

Biseri Magdića i Kempfa

Ostale, pak, skladbe kao i način izvedbe mogu ravno u antologiju suvremene zborske a capella glazbe. Joško Ćaleta očarao nas je moćnim obradama pučkih napjeva te čudesnom onomatopejom cvrčaka u skladbi “Zite”. Anđelko Igrec napravio je od tri poznate međimurske pjesme triptih u formi koralnih varijacija. A madrigal “Luciferov pad” Josipa Magdića na Nazorove stihove, te “Svet”, čudesan motet lelujave polifonije Davorina Kempfa na temu iz Cithare octochorde, prava su remek djela dostojna izvedbe pred Bašćanskom pločom

Komentara 1

Avatar possibilis
possibilis
08:04 22.06.2012.

Bio je to krasan koncert. Zanimljiv svakoj publici. Šteta da ga više ljudi nije čulo. Sadržaj - umjetničke obrade narodnog stvaralaštva, izvedba - izvanredna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije