Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentar

Zbog privatnih afera Liz Taylor zaboravili njene filmske uspjehe

'debata zagreb 08.07.2007. ...milena zajovic... Foto:Antonio Bronic'
'Antonio Bronic'
25.03.2011.
u 14:04

Iz kolektivnog sjećanja ni danas nisu izblijedile njene upečatljive uloge u "Tko se boji Virginije Wolf", "Mački na vrućem limenom krovu", "Divu"...

Nevjerojatno uzbudljiv život Elizabeth Taylor medijima je bio podjednako zanimljiv kao i njene filmske uloge, pa su i sada, kada je posljednja velika diva zlatnog doba Hollywooda zauvijek sklopila oči, mnogi novinari u nizanju "najvažnijih" trenutaka u njezinu životu zaboravili na velike uspjehe koje je ostvarila u filmu. Velika je to nepravda jer Elizabeth Taylor obilježila je jedno od ključnih formativnih razdoblja američke filmske industrije, kojim su dominirali arhetipovi macho muškaraca i snažnih, dostojanstvenih žena koje su svoje povremene melodramatične ispade vješto upotrebljavale kako bi partnerima u filmu zavrtjele glavom.

Val feminističke osviještenosti i redefiniranja rodnih uloga od 1980-ih naovamo omekšao je stereotipe muškosti i ženstvenosti koji su dominirali velikim platnima, pa smo i najvažnije uloge Elizabeth Taylor i njenih suvremenica danas skloni smatrati preglumljenima, a samim time i nedovoljno uvjerljivima. Takvo je shvaćanje pogrešno jer zanemaruje estetske kriterije jedne važne epohe, u kojima se malo koja glumica snalazila tako prirodno poput velike Liz, zbog glumačkih postignuća pet puta nominirane za nagradu Oscar.

Iz kolektivnog sjećanja ni danas, nakon tolikih desetljeća, nisu izblijedile njene upečatljive uloge u "Tko se boji Virginije Wolf", "Mački na vrućem limenom krovu", "Divu", "Mjestu pod suncem" i drugim temeljcima američkog filma.

Njena je glumačka energija, nagoviještena već u dječjem klasiku "Lassie se vraća kući", bila dovoljno snažna da je nisu zasjenili ni James Dean, Rock Hudson, Paul Newman, Richard Burton i drugi zvjezdani glumački partneri.

Imala je talent, karizmu i izvanserijsku (dugo) prirodnu ljepotu, što joj je donijelo i prvi milijunski ugovor za ulogu Kleopatre, tada nezamisliv honorar za jednu filmsku glumicu. Danas, kada je mladim starletama nekoliko plastičnih operacija dovoljno za dobivanje unosnih uloga, dobro bi nam došla jedna nova, tek malo suvremenija Liz Taylor.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mare0801
07:30 26.03.2011.

o kome je ovo članak,ako je o Taylor,zašto moramo gledati sliku novinarke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije