Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKA

Zatajeni preteča razvikanih fakovaca

18.02.2006.
u 16:52

Kvartovska priča sa zagrebačkih pokrajnjih ulica, protagonist kao (anti)junak zapečaćene gubitničke (iliti, luzerske) sudbine, slikoviti prikazi urbanoga folklora, kolokvijalni izričaj prepun slenga, dijalektizama i vulgarizama, izravni opisi seksa neopterećeni licemjernim moraliziranjem, jednostavna naracija koja neće "zagnjaviti" čitatelja, autorski svjesno izbjegavanje "ozbiljnih" tema i "visokoga" stila...

Nije li posrijedi nova knjiga iz radionice "stvarnosne proze" medijski vrlo eksponiranoga mlađeg (sad već i srednjeg) naraštaja hrvatskih pripovjedača (čiju jezgru čine popularni fakovci), koji je 90-ih promijenio hrvatsku književnu scenu vrativši joj  publiku? Nipošto! Riječ je o kultnome romanu Zvonimira Majdaka (1938.) "Kužiš, stari moj"! Ta knjiga, prvi put objavljena 1970., pripada onim rijetkim prevratničkim djelima koja su u hrvatskom književnom životu podjednako mijenjala senzibilitet i publike i kritike, ali i, vidimo danas, utirala put autorskim trendovima.

Da je napisao samo tu uspješnicu (objavljenu u 10-ak izdanja, prenesenu na kazališnu scenu i na film) o sudbini Gliste, zagrebačkoga dečka s margine, koji je postao paradigmom generacijskoga mentaliteta, Majdak bi si osigurao mjesto u vrhu novije hrvatske književnosti, i s estetskoga gledišta (zbog književnih inovacija koje je njime inaugurirao), i s gledišta sociologije književnosti (zbog stvaranja moderne čitateljske publike).

Knjiga izabranih Majdakovih djela "Frajerski nokturno", objavljena u nezaobilaznoj biblioteci Biseri hrvatske književnosti "Mozaika knjiga" (ur. Đurđa Mačković), podsjeća i na tu autorovu zaslugu (koju mu bljeđi nasljedovatelji rijetko priznaju), ali i na činjenicu da je u hiperprodukciji i žanrovskoj raznovrsnosti Majdakova opusa još mnogo visokovrijednih stranica: osobito romani "Kćerka" i "Starac", te dojmljive pripovijetke i poezija.

U izboru Božidara Petrača i s njegovim predgovorom koji Majdakovo djelo argumentirano (pre)vrednuje, taj svezak vraća Majdaku zasluženi, premda nerijetko zatajivani status jedne od prvih hrvatskih književnih zvijezda s pokrićem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije