Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetnine stradale u oluji
Povratak na članak

Zašto muzejsku baštinu tretiramo kao da je imamo na bacanje?

Umjetnine iz Muzeja za umjetnost i obrt koje su pohranjene na Zagrebačkom velesajmu u epskoj oluji stradale su više nego u potresu

Komentari 1

BJ
Barutanski jarak
14:46 26.07.2023.

Tko će odgovarati za tu nacionalnu tragediju? Suprotno svim muzeološkim principima, ostavili su umjetnine ležati na podu. To se ne smije! Čak ako se ne poznaju osnovna pravila, treba uključiti mozak. Na podu mogu ostati samo predmeti kojima voda ništa ne može. Sjetimo se gdje su prije potresa držali zbirku teških brončanih zvona? Na tavanu, na jednoj od razina, na podu od dasaka. Ispod njih su stavili ure i druge osjetljive predmete. Kad je streslo, naravno da su od težine zvona pukle daske i zdrobile predmete pod njima. Nisu uključili mozak! A je li prošla kakva komisija Ministarstva medija i kulture provjeriti jesu li umjetnine iz mnogih zagrebačkih muzeja pravilno pohranjene? Nije. Barem ne kod svih. A što čekaju? Tko je ono u ministarstvu za to zadužen? Garantiram da nitko neće biti odgovoran. Izija vuk magare.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.