Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Umjetnina

Zapadnjačka rock glazba kao nadahnuće jugoslavenske pop kulture

TUNE IN SCREENING: Psihodelične pokretne slike iz socijalističke  Jugoslavije, 1966. – 1976.
08.09.2014.
u 12:48

Kustos Branko Franceschi postavio je program eksperimentalne filmske produkcije u Jugoslaviji koji je Village Voice proglasio jednim od pet najboljih izložbi u New Yorku u 2011. godini

Psihodelične pokretne slike iz socijalističke Jugoslavije od 1966. do 1976. prikazuju se u sklopu programa Tune in screening koji se do 20. rujna može vidjeti u splitskoj Galeriji umjetnina. Riječ je o 75-minutnom programu eksperimentalne filmske produkcije u Jugoslaviji nadahnute rock glazbom koji pokazuje otvorenost i permisivnost jugoslavenskog socijalizma prema uključivanju popularne kulture kapitalističkog Zapada, njen duboki utjecaj na lokalno društvo i umjetnosti te, pogotovo, javnu  vidljivost suvremenog psihodeličnog životnog stila i popularne kulture. 

Prva polovica šezdesetih bila je obilježena najvećim BDP-om u  povijesti i otvaranjem državnih granica za putovanja i rad u inozemstvu. No,  prema kraju desetljeća, otpočinje gospodarski pad, a monolitno ustrojstvo države  iskazuje prve pukotine koje će se produbljivati tijekom 70-ih godina. Dok je s  jedne strane, državni aparat podržavao neke od najradikalnijih i međunarodno  priznatih umjetničkih manifestacija epohe, poput pokreta Nove tendencije (1961.  – 1973.), GEFF - Žanr Eksperimental Film Festivala (1963 - 1970) i Muzičkog  biennala (od 1961.) u Zagrebu ili BITEF-a, međunarodnog kazališnog festivala (od  1967.) u Beogradu, istovremeno je snažnu represiju iskazivao gušenjem  demonstracija, zatvaranjem političkih protivnika i kulturnih djelatnika,  zabranom filmova i časopisa, kao i političkih pokreta koji su poput Hrvatskog  proljeća nastojali u zemlju uvesti zapadnjački oblik demokracije.

Kombinacija  ovih suprotstavljenih politika bila je okvir jednog od kulturno najvitalnijih i  najuzbudljivijih društava epohe, uključujući i osebujne izume kao što su  samoupravni socijalizam i Pokret nesvrstanih, koji su Jugoslaviji priskrbili  status globalnog fenomena. 

Promjene u socijalističkom društvu Jugoslavije 1966 - 1976 poklopile  su se i bile su usko isprepletene s kompleksnim političkim i društvenim  promjenama, te transformativnim pokretima koji su se događali diljem svijeta.  Pojmovi kontrakulture i socijalne (r)evolucije, u lokalnom su kontekstu bili  korišteni za promicanje specifičnih ciljeva omekšavanje socijalističke vlasti,  povećanje građanskih sloboda, ostvarivanje višeg životnog standarda i veće  raznovrsnosti u svakodnevnom životu i pratećoj pop kulturi. U procesu je nastala  snažna umjetnost. 

Program je premijerno predstavljen u Galeriji Stefan Stoyanov u  New Yorku. Village Voice proglasio ga je jednom od pet najboljih izložbi u New Yorku u 2011. godini. Kustos Branko Franceschi. Svi filmovi prebačeni su na  DVD. 

>> Bijela gondola '‘plovila' ulicama i uplovila u - Paviljon

>> Franceschijeva izložba na top-ljestvici Village Voicea

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije