Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donacija iz Beča

Zaklada HAZU obogaćena donacijom Stipana Bilića Prcića

slobodan kaštela
davor višnjić/pixell
17.03.2013.
u 19:01

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bogatija je za izdašni novčani iznos i nekretninu u Zagrebu što je još za života poklonio Stipan Bilić Prcić. Zaklada će tako 2014. dodjeljivati i književnu nagradu od 50.000 kuna.

Izdašni bankarski novčani  iznos, ali i nekretninu u Zagrebu, darovao je za života Zakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bečki trgovac Stipan Bilić Prcić, čime je postao njen najveći donator. Kako je lani u rujnu umro, veliko bogatstvo ostalo je Akademijinoj zakladi, čiji je ravnatelj Slobodan Kaštela, a predsjednik Upravnog odbora akademik i arhitekt Velimir Neidhardt.

 – Gospodin Stipan Bilić Prcić koji se potpisivao i kao pučki pjesnik, rođen u Studencima pokraj Lovreća 1924. godine, značajno je obogatio imovinu Zaklade koja je formalno osnovana 1993. godine na inicijativu Ivana Supeka. Među utemeljiteljima Zaklade, koji su donirali sredstva od 20.000 eura, velike su hrvatske tvrtke, ali i obitelj Torbar, Greta i Fedja Verbič te gradovi Zagreb i Rab. Među većim donatorima Zaklade je i akademik Dragutin Tadijanović koji je Zakladi ostavio 740.000 kuna te autorska prava. Osnovan je i Fond s njegovim imenom, a akademik Tadijanović odredio je da se svake godine raspisuje natječaj za nagradu Dragutina Tadijanovića koja iznosi 20.000 kuna, ali i da se stipendiraju studenti književnosti iz njegove zavičajne Ličko-senjske i rodne Brodsko-posavske županije – kaže Kaštela. Lani, nažalost, Tadijanovićeva nagrada nije dodijeljena odlukom stručnog povjerenstva, no za ovu godinu pristiglo je nekoliko vrijednih zbirki, pa će nagrada vjerojatno biti dodijeljena. Među dosadašnjim dobitnicima su Drago Štambuk, Luko Paljetak i časna sestra Marija Anka Petričević. Akademijina Zaklada, koja bez najnovije bečke donacije ima 5,1 milijuna eura i 4,4 milijuna kuna oročenih sredstava te veći broj nekretnina u Zagrebu uz kuću u Orebiću, svake godine raspisuje i javni natječaj za znanstvene i umjetničke projekte. Do kraja 2012. godine Zaklada je financirala 927 projekata s gotovo 13 milijuna kuna, od čega se 464 projekata odnosi na poticanje nakladništva. Zaklada je sufinancirala i Strossmayerov Časoslov koji je premijer Zoran Milanović nosio papi Benediktu XVI. na dar.

 – I na aktualni natječaj dobili smo 520 zahtjeva, o kojima će odlučivati prvo Akademijini razredi, a zatim i Upravni odbor Zaklade. Dobili smo 245 molbi za nakladničku djelatnost. Potražuje se čak 14 milijuna kuna, a mi dijelimo 1,2 milijuna – kaže Kaštela koji očekuje da će se rezultati znati do ljetnog odmora. A već za 2014. godinu Zaklada će raspisati i natječaj za književnu nagradu od 50.000 kuna te za potporu učenicima imotske gimnazije, što je bila želja pokojnog plemenitog donatora Stipana Brlića Prcića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije