Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crtani romani šou

Zagreb Comic Con: Dominiraju stripovi o Tarzanu i Alanu Fordu

Zagreb Comic Con: Dominiraju stripovi o Tarzanu i Alanu Fordu
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/13
10.05.2019.
u 15:12

Kružna zrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika, popularno nazvane 'džamija', od petka do nedjelje postat će bogatija za jedan od najvažnijih događaja u godini za sve ljubitelje stripova – Crtani Romani Šou Zagreb Comic Cona.

Projekt koji svoje korijene vuče iz ambiciozne ideje perspektivnih studenata ove godine obilježava 22. godinu postojanja. Želja organizatora bila je osnovati međunarodni festival s gostujućim svjetskim strip-crtačima. Mladi zaljubljenici u devetu umjetnost vodili su se idejom da strip ne bi smio biti dio supkulture, već da treba biti dostupan svima.

Dva desetljeća kasnije, obožavatelji crtano-pisanih knjižica će kroz 3 dana imati priliku sudjelovati na mnoštvo zanimljivih aktivnosti koje uključuju: sajam stripova, kvizove, cosplay natjecanja, ali i virtualnu šetnju svijetom crtanih junaka pomoću VR naočala. Ono što će razveseliti najvjernije fanove je mogućnost razgovora s popularnim svjetskim crtačima, kao i radionice crtanja gdje će ih isti ti crtači podučavati kako na najbolji način izbaciti svoju kreativnost na papir. Na festivalu će biti dostupna i nova izdanja Udruge Crtani romani šou: kompletni novinski stripovi Tarzana, Russa Manninga, “Usagi Yojimbo”, Stana Sakaija, I djela Francoisa Bucqa “Bouncer – Pravda Zmija”.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Glavna tema ovogodišnjeg CRŠ-a priča je o Tarzanu, liku stvorenog od autora knjiga Edgara Ricea Burroughsa, a koji slavi 90. rođendan. U čast ovog dugovječnog stripa, u filmskom ciklusu “Comics&Kokice”, bit će prikazano čak 5 filmskih ekranizacija o najslavnijem gospodaru džungle – od one verzije snimljene 1934. do one iz 2016. godine. Također, bit će postavljena i izložba koja će se sastojati od reprezentativnih djela iz filma, knjiga I samog stripa.Tarzan nije jedini slavljenik koji će se moći vidjeti na zidovima HDL-u – njegov 'mlađi brat' nastao iz kista Roberta Raviole, Alan Ford, navršava već 50. godinu od izlaska prvog izdanja.

Foto: Mislav Pislak

Knjiga “Halo Bing: intervju s Maxom Bunkerom” nastala je nakon višesatnih razgovora s Fordovim tvorcem, autorom pod pravim imenom - Luciano Secchi. Knjiga se može nabaviti na svim kioscima tiska pod pokroviteljstvom Večernjeg lista.
Jedan od gostiju festivala je Tanino Liberatore, Talijan koji se proslavio serijalom stripova o punk kiborgu pod nazivom “RanXerox”. Vraća se i gost prvog festivala CRŠ-a iz davne 1997., Ivo Milazzo, najpoznatiji po crtanju Ken Parkera. Na konvenciji će svoja iskustva podijeliti i crtač Dylana Doga, Carlo Ambrosini. A iz Francuske dolazi Christian Lax, najviše poznat po stripovima o Tour de Franceu.

Svečano otvorenje održat će se u petak, 10. svibnja u 20 sati. Ulazak je besplatan na sva događanja ili kako bi organizatori rekli: “Come one, come all!”.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije