Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNESCOva baština

Zadarski Forum kandidat je za upis na UNESCO-vu listu baštine

zadar 1
29.01.2011.
u 22:15

Elaborat za nominaciju izradili su stručnjaci Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine i konzervatorskog odjela u Zadru na čelu sa glavnim konzervatorom Miljenkom Domijanom

Zadarski Forum sa svojim sklopom visestoljetnjih gradnji novo je kulturno dobro koje je putem Ministarstva kulture proslijeđeno u UNESCO, u kandidaturi za upis na Listu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a, javlja Ministarstvo kulture.   

Navedeno kulturno dobro niz godina se nalazi na tentativnoj listi Ministarstva kulture RH koju verificira Povjerenstvo za UNESCO, a koje je na prijedlog Stručnog kolegija Ministarstva kulture potvrdilo i navedenu nominaciju.

Stručni elaborat za nominaciju izradili su stručnjaci Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine i konzervatorskog odjela u Zadru na čelu sa glavnim konzervatorom Miljenkom Domijanom i viši savjetnikom Brunom Diklićem. Izdvojeni dio dokumentacije za nominaciju sačinjava i Plan upravljanja dobrom (management plan) koji se posebno prilaže kandidaturi, a izradila ga je Anastazija Magaš Mesić, pročelnica KO Zadar. Suradnici u izradi dokumentacije bili su Nenad Rimanić, Vladimir Ukrainčik i Zoran Wiewegh.

Elaborat je izrađen na način koji je određen UNESCO-ovim obrascem za upis na Listu svjetske baštine, a sastoji se od uvodnog sažetka i od razrade 8 poglavlja: od identifikacije dobra, opisa, opravdanosti upisa, stanja očuvanosti i faktora ugroženosti, zaštite i upravljanja, praćenja (monitoring), dokumentacije i informacijama o odgovornim institucijama. Ovi podaci detaljno su prikazani na 250 stranica A4 formata, bogato ilustrirani geografskim aktualnim i povijesnim kartama, katastarskim planovima, arhitektonskim snimcima cijelog sklopa i pojedinačnih spomenika te s oko stotinjak fotografija. Arhitektonska dokumentacija pohranjena je u planoteci Konzervatorskog odjela u Zadru. Osnovnom elaboratu prilažu se arhitektonski snimci spomenika nominiranog dobra (nacrti, tlocrti, presjeci itd.) u izvornim mjerilima prema uputama za opremu dokumentacije UNESCO-a. Značajan prilog ukupnoj dokumentaciji je i kratki video film o ovom jedinstvenom kulturnom dobru režisera Edija Mudronje i scenarista Miljenka Domijana. Autori fotografija u elaboratu su: Miljenko Domijan, Goran Vranić, Sergio Gobbo i Zvonko Kucelin.

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:26 29.01.2011.

Lijepo, lijepo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije