Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osječki "figarov pir"

Začudne spletke, strasti i nezaboravne arije Mozartove genijalne opere

HNK Osijek
10.11.2023.
u 10:31

Premijera "Figarovog pira" u redateljskoj viziji Krešimira Dolenčića na rasporedu je 25. studenoga u 20 sati u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu

Mozartova genijalna opera "Figarov pir" čarobna je priča o začudnim spletkama, strastima i nezaboravnim arijama. Sa solistima i orkestrom HNK u Osijeku, pod dirigentskom palicom Filipa Pavišića, odnosno Vladimira Piskunova, u redateljskoj viziji Krešimira Dolenčića, ovo ne smijete propustiti – poručuju iz osječkog HNK. Premijera je 25. studenoga u 20 sati.

Mozartova virtuozna glazba, koja nikada ne prestaje oduševljavati, kostimi Tee Bašić, scenografija Andreja Stražišara i koreografska rješenja Vuka Ognjenovića odvest će gledatelje ravno u dvorac grofa Almavive, uvjereni su u HNK-u.

Komična opera "Figarov pir" temelji se na dramskom predlošku Pierrea Augustina Beaumarchaisa, bivšega urarskoga šegrta koji se baš komedijom "Ludi dan" ili "Figarov pir", iz 1784., opasno zamjerio francuskom kralju Luju XVI. i zapravo najavio požar Francuske revolucije.

- Desetak godina kasnije, jedan od najuspješnijih libretista toga vremena, bivši svećenik, pustolov i pjesnik, Lorenzo da Ponte, piše libreto temeljen na Beaumarchaisovoj satiri na račun plemstva, potku na kojoj će veliki Mozart istkati glazbeno savršenstvo. Tako nastaje jedna od najpoznatijih komičnih opera svih vremena, "Figarov pir", čija je bečka praizvedba 1. svibnja 1786. polučila samo osrednji uspjeh. Tek praška premijera u prosincu iste godine Mozartu donosi zaslužene ovacije te novu narudžbu koja će uroditi majstorstvom "Don Giovannija" - navode u osječkom kazalištu.

Ovu gorko-slatku, "mozartovski" prpošnu satiru na račun plemstva koja tematizira i teme poput dosade u prvim godinama braka, izdaju povjerenja i ženskoga samoodređenja, uskoro će na kazališne daske premijerno postaviti uvijek Krešimir Dolenčić.

- Zbog Mozartova "Figarova pira" zauvijek ćete zavoljeti operu – zaključuju u HNK.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije