Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stripaši u Zagrebu

Za festival stripa 13 je sretan broj

Crtani Romani Šou 2010
CRŠ
25.10.2010.
u 13:56

Ovogodišnji festival "Crtani Romani Šou" dovodi u Zagreb zbilja atraktivne goste. Pored Howarda Chaykina i Stana Sakaija, Iztoka Sitara i Alekse Gajića, domaći je gost Štef Bartolić, a doći će i Romero, crtač Modesty Blaise.

Ovogodišnji "Crtani Romani Šou", zagrebački festival stripa koji doživljava već 13. izdanje, obećava brojne poslastice ljubiteljima stripa. Održat će se od 5. do 7. studenog u samom središtu Zagreba, u prostorijama ZeKaeM-a u Teslinoj i kina Europa u Varšavskoj, a kao i obično ulaz na sve manifestacije, susrete i izložbe bit će besplatan.

Po imenima gostiju, ovogodišnji CRŠ mogao bi biti i najjači dosad. Iz SAD-a stiže crtač i scenarist Howard Chaykin, legenda američkog stripa, poznat po radu za DC i Marvel, koji će sva tri dana trajanja festivala držati seminar o radu na stripu (obavezna prethodna prijava na e-mail udruga.crs@gmail.com) koji bi trebao biti nezaobilazan za sve autore stripa i one koji to tek namjeravaju postati.

Uz njega, preko oceana stiže i američko-japanski crtač Stan Sakai, autor kultnog stripa "Usagi Yojimbo, zec-samuraj" koji i naša publika poznaje preko izdanja Strip-agenta. Iz Francuske dolazi obitelj koja stoji iza vestern-stripa "Lincoln" koji kod nas objavljuje Bookglobe: Jerome Jouvray, njegova supruga Anne-Claire i brat Olivier, crtač, koloristica i scenarist toga zanimljivog i svježeg pogleda na vrijeme Divljeg zapada.

Domaći gost kojem će biti posvećena jedna od dvije velike izložbe (druga je ona o 75. godina stripa u Hrvatskoj) jest popularni zagrebački crtač i ilustrator Štef Bartolić, mlađoj publici poznat po "Gluhim lastama" iz Modre laste, a starijima po "Dicku Longu" iz hrvatskog Playboya.

Iz neposrednog susjedstva pak stižu kontroverzni slovenski autor Iztok Sitar, kod nas objavljivan u časopisu "Q", te nova srpska zvijezda Aleksa Gajić, čiji će dugometražni animirani film "Technotise" na festivalu imati svoju hrvatsku premijeru.

Poseban doživljaj ljubitelji stripa imat će u nedjelju, kad zbog poodmaklih godina na samo jedan dan u Zagreb stiže Enrique Badia Romero, crtač koji se proslavio kad je naslijedio pokojnog Jima Holdawaya u kultnoj "Modesty Blaise", a i njegovi drugi stripovi poput postapokaliptičnog serijala "Axa" kod nas imaju dosta poklonika.

Informacije o točnoj satnici i mjestima pojedinih događanja bit će uskoro dostupne na službenim stranicama festivala.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
18:11 25.10.2010.

Inaće br. 13 je nesretan zbog bankara ..... francuski kralj je srednjovjekovne bankare (Templare) potamanio na petak 13 !! .... od tud nestretni br. 13 i \"crni petak\" ... dakle nesretan je SAMO za bankare ......... zato ... bankari puno **sreće svaki petak 13 - ti ...... hehe ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije