Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mediretan 2010.

X. međunarodni susret slikara i kipara u Nečujmu na Šolti

svaljek
26.08.2010.
u 21:15

Manifestacija što je organizira splitska galerija Kula želi biti jedna u nizu izložaba potaknutih njegovanjem mediteranskih nadahnuća.

Što su domaći i strani umjetnici naslikali, oblikovali u formi skulptura ili instalacija posljendjih tjedan dana u mjestu Nečujmu na otoku Šolti pokazat će u petak u podne izložba u splitskoj palači Milesi. Čak 154 autora sudjeluje na II. međunarodnom bijenalu kipara i slikara Mediteran 2010., a u organizaciji splitske Galerije Kula. Prema riječima prof. Duje Mrduljaša, Galerija Kula objavila je natječaj putem svjetskih umjetničkih portala na koji se prijavilo preko 350 umjetnika iz 50 zemalja. S obzirom na tako velik broj prijavljenih, a bilo bi teško organizirati njihov rad, komisija u kojoj su akademici Tonko Maroević i Radoslav Tomić, te dr. Ivo Babić, odabrala je 154 umjetnika koji će u palači Milesi predstaviti svoja djela stvorena proteklih dana na Šolti.

 

Kako kaže prof. Duje Mrduljaš, odazvali su se ponajviše naši slikari i kipari od Vuce, Šiška, Mucka, Štimca, Čulara, Havrka, Janjića, Švaljeka i drugih, preko autora iz Slovenije i BiH. U koloniji rade i Bakran Hajon iz Sirije, Arzu Gakir Atil iz Turske, Arpad Forgo iz Mađarske, Marija Rus iz Slovenije, tu je i Charles Bilich hrvatski slikar iz Australije. Skoro svi ovi umjetnici nalaze se sada u Nečujmu na otoku Šolti gdje smo organizirali X. međunarodne susrete slikara i kipara koji traju od 20. do 30. kolovoza. Umjetnici će doći na otvaranje izložbe u Splitu, a prije toga delegacija umjetnika bit će primljena kod župana splitsko dalmatinskog Ante Sanadera i dogradonačelnika Šundova. Izložbu će otvoriti akademik Radoslav Tomić, akademik Davorin Rudolf i dr.Tonći Šitin. Svi će tijekom vikenda ponovo raditi na Šolti.

 

Kako navodi akademik Tonko Maroević “Manifestacija što je organizira splitska galerija Kula želi biti jedna u nizu izložaba potaknutih njegovanjem mediteranskih nadahnuća. Na njoj će se stoga naći djela slikara i kipara formiranih u raznim sredinama i pripadati različitim naraštajima, poetikama i nacijama, ali voljnih da se odmjeravaju s duhom podneblja “genius loci”.

 

Bez stilskih, motivskih ili disciplinarnih ograničenja, sudjeluju likovni umjetnici koje žele nastaviti gdje su im prethodnici stali, koji su svjesna karika u lancu stoljetnih nastojanja da dadu impresiju i ekspresiju svijeta što ih okružuje ili svijeta za kojim čezne”.

 

- Ovo je doista najveća, po golemom broju sudionika koji rade na jednom mjestu i najbrojnija likovna kolonija na kojoj sam ikad sudjelovao. Atmosfera je odlična, a vrlo je zanimljivo vidjeti tako različite autorske rukopise stvaralaca. Slikari i kipari dolaze sa svih strana svijeta, od Poljske, Grčke, Španjolske, Alžira, Izraela, Mađarske, Turske, Australije i velikog broja umjetnika koji su iz Hrvatske došli na prekrasnu Šoltu gdje se druže i rade, komentirao je zagrebački slikar Toni Franović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije