Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"inside"

Willem Dafoe ponovno u ulozi lika koji se psihološki raspada, no film je zlatna sredina

Wolfgang Ennenbach/Focus Features
19.04.2023.
u 10:30

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

U svojem debitantskom dugometražnom igranom filmu grčki filmaš Vasilis Katsoupis vodi nas u psihološku igru koja s prstohvatom filozofsko-egzistencijalnih pitanja u dubljim slojevima svoj narativ razvija oko motiva umjetnosti, kolekcionarstva i krađe. A sve u scenografiji jasnih linija, minimalizma i visoke tehnologije. Film je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, a njegova je realizacija pala na leđa Willema Dafoea.

Kada bi se “Inside” htjelo opisati na najjednostavniji način, moglo bi se reći da je to film u kojem se Dafoe ponovno trudi ne izgubiti razum. Doduše, “Svjetionik” je nemjerljivo moćniji, mračniji i više uznemirujući od Dafoeova posljednjeg uratka, ali i “Inside” je film koji je dobro pogledati.

Dafoe je, naime, kradljivac umjetnina Nemo, kojemu naizgled pomno razrađen plan ipak ne pođe za rukom. Tijekom svoje akcije, umjesto da pedantno, bez tragova, decentno i, reklo bi se čak i profinjeno, napusti stan u koji je provalio noseći samo svoj plijen, on u njemu ostaje zatočen. Prisilni ostanak u penthouseu u New Yorku, koji je više high-tech čudo nego običan stan, pretvara se u klaustrofobičan pakao. I to nije nužno riječ o prostornoj klaustrofobiji, premda u jednom trenutku i to postaje moguće u tim stotinama kvadrata, koliko u psihološkoj, duhovnoj i emocionalnoj klaustrofobiji i zarobljenosti. Kada vidi da se stan zaključao i da je ostao zarobljen, bez ikakve mogućnosti da komunicira bilo s kime, Nemo prolazi kroz nekoliko faza. Najprije se divi stanu kolekcionara o kojem se ne zna puno, kao i panorami New Yorka koja se pruža s golemih prozora. Zatim prelazi u stadij gnjeva i srdžbe, i to naprosto jer je zarobljen. Tada počinje uništavati stan, pri čemu pokvari termostat zbog čega u tom pametnom stanu temperatura počne divljati, što Nema još više dovodi do ludila. Nakon što se u tom destruktivnom i ljutitom ponašanju emocionalno isprazni, Nemo ulazi u fazu indiferentnosti i nemoći. Dok mu se javljaju i epizode deluzija, on postaje sve pomireniji s mišlju da je to – to.

Sve njegove faze, a posebice posljednja, koja je ujedno i vrhunac gradacije duhovne i psihološke propasti, popraćene su i fazama propasti tog višemilijunski vrijednog stana. Na kraju zaista sve dolazi do dna dna, a to je slikovito prikazano prizorima goleme hrpe fekalija u stanu, jedenja pseće hrane popraćenog iritantnim zvukovima mljackanja, a na kraju i kosturskom pojavom Nema. Ulogom kradljivca umjetnina Dafoe je samo potvrdio da je svestran glumac čiji je talent posebno došao do izražaja baš kada se našao u ovoj gotovo pa monodrami. S idejom što nam znači umjetnost, a što sloboda te što se dogodi kada uzvišeno stanje duha nema doticaja s prostodušnom realnošću, “Inside” je solidan film koji je po svemu, osim po glumi protagonista, u nekoj zlatnoj sredini.

1. Inside (Amazon Prime)

Drama, Grčka, 105 min
Režija: Vasilis Katsoupis
Glumci: Willem Dafoe, Gene Bervoets

2. Nešto slatko (CineStar)

Da je “Nešto slatko” film bilo koje druge produkcije, velika je vjerojatnost da bi se izgubio u moru istih priča. Međutim, baš zato što nama i našem govorom području nedostaje nečega takvog, ova simpatična romantična komedija nastala u isprepletenoj regionalnoj koprodukciji zaista je – nešto slatko! Jelena Jovanova našla se u ulozi Kaje, mlade zaposlenice event agencije pred kojom je veliki zadatak da organizira predavanje velikog i popularnog life coacha Ace Majstorovskoga (Saško Kocev), s kojim je u tajnoj vezi. Kako su se stvari vezane za njegov dolazak zakomplicirale, snalažljiva se Kaja dosjeti da bi Acu za početak mogao glumiti i tako zavarati posjetitelje konobar Gogi (također Saško Kocev). U maniri romantične komedije, Kaja shvaća koliko je Ace površan, a koliko je Gogi divan dečko… “Nešto slatko”, osim činjenice da nije zaglibio u limunadastu šećerastost, nego je sasvim iznenađujuće zabavno osvježenje za film našega područja, zanimljiv je i zbog dvostruke uloge Saška Koceva, u kojoj se i više nego odlično snašao. Tako da, za odlazak u kino nakon kojeg će ostati dobar osjećaj nakon gledanja filma, “Nešto slatko” je sjajan odabir.

Komedija, Slovenija, 90 min
Režija: Tin Vodopivec
Glumci: Jelena Jovanova, Sasko Kocev

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije