Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio 10. Festival hrvatske glazbe

Virtuoznim muziciranjem kvartet Tamare Obrovac oduševio Bečane

festival hrvatske glazbe beč
Foto: Snježana Herek
1/2
09.12.2014.
u 15:26

Tamarin karakterističan jazz protkan istarskim zvukom i dijalektom i profinjenom duhovitošću te minijature u improvizacijama nje i njenih vrhunskih glazbenika u dupkom punom Porgy & Bessu ostavljale su oduševljenu bečku publiku bez daha

Veličanstvenim koncertom za pamćenje vrhunskog hrvatskog jazz sastava Tamara Obrovac quartet u nedjelju navečer u prestižnom bečkom i europskom jazz klubu Porgy & Bess završio je 10. Festival hrvatske glazbe u Beču, na kojem je od 4.studenog do 7. prosinca izvedeno deset koncerata.

Bečku koncertnu promociju Tamarinog albuma "Ulika Revival“ koji sadrži reinterpretacije njenih skladbi s albuma „Ulika“ iz 1998. godine, posvećenog njenoj baki Uliki i zajednički nastup virtuozne "četvorke“, hrvatske etno – jazz dive Tamare Obrovac, koja uz glavni vokal svira i flautu te sklada i jazz pijanista i skladatelja Matije Dedića na klaviru, u suradnji s Žigom Golobom (kontrabas) i Krunoslavom Levačićem (bubnjevi) obilježile su vrhunske jazz izvedbe i iznimna posjećenost. 

Tamarin karakterističan jazz protkan istarskim zvukom i dijalektom i profinjenom duhovitošću te minijature u improvizacijama nje i njenih vrhunskih glazbenika u dupkom punom Porgy & Bessu ostavljale su oduševljenu bečku publiku bez daha. Za dvosatni čarobni spoj glazbe i emocija Bečani su vrhunske glazbenike nagradili frenetičnim aplauzom, povicima "bravo“ i pozivima na "bis“, dobivši na poklon još jedan dodatak. Ukratko, promocija "Revivala“ u Beču polučila je veliki uspjeh i bila nesvakidašnja etno-jazz poslastica, u kojoj su uživali, između ostalih, i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH Zdenka Weber.

"Zahvaljujem svima od srca, osjećali smo se kao kod kuće. U Beču je jaka hrvatska zajednica. Uživali smo u punoj dvorani i komuniciranju sa sjajnom publikom“, rekla je za Večernji list Tamara Obrovac, dodavši kako ju posebne veze vežu s gradišćanskim Hrvatima za koje je rearanžirala njihove tradicionalne pjesme i napravila album "Črni kos“ s Georgom Kusztrichem. Vezno uz započetu "Ulika revival“ turneju, napomenula je da nakon Beča slijedi koncertna promocija u Ljubljani, a nakon potvrde termina i koncerti u Njemačkoj i Poljskoj.

"Tamara je velika pjevačica i sjajna improvizatorica, uvijek spremna na iznenađenja“, rekao je Christoph Huber, direktor jazz kluba Porgy & Bess, dodavši kako je koncert guarteta Tamare Obrovac ostavljen za zatvaranje 10. Festivala hrvatske glazbe u Beču bio „pun pogodak“. Zahvalio je organizatoru, Muzičko informativnom centru Koncertne direkcije Zagreb i umjetničkom voditelju Festivala Davoru Merkašu na "deset godišnjoj izuzetno uspješnoj i profesionalnoj suradnji“.

"Deseti, jubilarni festival bio je daleko najuspješniji do sada: po posjećenosti, po činjenici da smo većinu od ukupno deset koncerata uspjeli integrirati u pretplatničke cikluse bogate kulturno-glazbene ponude Beča te po izvrsnoj medijskoj popraćenosti“, rekao nam je Merkaš, istaknuvši kako se je u proteklo desetljeće mnogo toga promijenilo u pozitivnom smjeru kad je riječ o promociji hrvatske glazbene baštine u Austriji.

"Moramo biti ponosni na novi imidž kojeg smo stvorili predstavivši na više od 110 koncerata u najprestižnijim bečkim koncertnim prostorima preko tisuću hrvatskih i drugih glazbenika“, zaključio je ravnatelj Festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije