Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kletva je skinuta

Villeneuveova “Dina” je uzbudljivi, pametni film dostojan predloška

IMDb
21.10.2021.
u 12:35

Nakon niza neuspješnih ekranizacija SF romana Franka Herberta, Dennis Villeneuve postigao je nemoguće.

Malo je velikih SF romana koji se čvrsto odupiru zubu vremena, a još manje onih koji usprkos kultnoj sljedbi i svevremenskoj priči još nisu pošteno ekranizirani.

Jedna od tih ukletih saga svakako je “Dina” Franka Herberta, na kojoj su poslijednjih desetljeća mnogi velikani poput Alejandra Jodorowskog, Davida Lyncha i Ridleya Scotta slomili zube. Zbog toga se godinama govorilo da je “Dinu” zapravo nemoguće prenijeti na filmsko platno, ali u tome je napokon uspio slavni redatelj Denis Villeneuve.

I sam veliki fan Herbertove sage, Kanađanin je ekranizaciji “Dine” pristupio je bez robovanja aktualnim hollywoodskim trendovima, a rezultat je mračna, sporogoreća fantazija na tragu zlatnog doba SF-a osamdesetih.

U glavnoj ulozi mladi je Timothée Chalamet, kojem je uloga u gay melodrami “Call Me by Your Name” 2017. donijela nominaciju za nagradu Oscar, Rebecca Ferguson je lady Jessica Atreides, a Oscar Isaac igra Vojvodu.

Za razliku od Georgea Lucasa koji u svoje SF spektakle ne voli uvoditi poznate glumce, Villeneuve je film natrpao velikim imenima, kao što su Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling i Javier Bardem, koji itekako doprinose karakterizaciji likova na kojima počivaju političke igre distopijskog svijeta “Dine”.

U nešto više od dva i pol sata, redatelj je pokrio tek pola prve Herbertove knjige, dajući nam prostora da uživamo u spektakularnim krajolicima neprijateljskih planeta, a prvih sat vremena posvećeno je samo postavljanju priče koja će se razmahati u idućim filmovima.

To ne znači da je Villeneuveova “Dina” lišena uzbuđenja, baš naprotiv: rezultat je uzbudljivi, pametni film dostojan predloška u kojem će podjednako uživati fanovi i oni koji nisu čitali Herbertove romane. Ovi prvi mogli bi primijetiti da su glavni likovi lišeni odmjerene hladnoće opisane u knjigama, te da je Liet Kynes u ovoj verziji žena, no sve se to itekako uklapa u omiljeni svijet “Dine” čijim se nastavcima nakon prvog dijela iskreno radujemo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije